mandag 21. november 2011

Rano Raraku pluss mye annet

Dagen i dag har det vært den virkelig store dagen her på Rapa Nui. Vi har fulgt moai fra fødsel til død bokstavelig talt.

Fantastisk søndag med Stillhavet badet i sol, og vi startet dagen i Rano Raraku – steinbruddet hvor moai ble hogget ut. Dette kan ikke beskrives for den som ikke har sett det, men her lå og sto mer enn 400 moai strødd rundt i liene. Her ble de hogget ut og så ”gikk” de til de forskjellige Ahu (plattformer) hvor de ble plassert. Det er mange teorier om hvordan moai ble fraktet fra steinbruddet til de forskjellige stedene på øya, men vår guide overbeviste oss om at de ”gikk”.

En av de som har hatt teorier om dette er vår landsmann Tor Heyerdahl, men hans teorier smiler de litt av her borte. I Norge har vi alltid trodd at han nesten oppdaget denne øye og gjorde masse her, men han er ingen betydningfull person her borte. Her nærmest harselerer de over han og hans teorier. Riktignok har han heist opp et par moai, but so what?

Her er en serie bilder fra Rano Raraku.







Vi har besøkt Ahu på forskjellige steder og av forskjellige størrelser. Alle er restaurert fra 1960-tallet og fremover. I 1960 var det et voldsomt jordskjelv i sydlige Chile med 9,2 på Richters skala (det høyeste som noensinne er målt), og tsunamien som fulgte ødela masse. Ved hjelp av penger fra Japan, er en Ahu med 15 moai vakkert restaurert.

Hva var så hensikten med disse moai, spørr vi? Jo, teorien er at når betydningsfulle personer i landsbyen døde, så ble det laget en moai av dem, slik at personens ”mana” (energi, karisma) kunne fortsette å styrke landsbyens borgere. Etter et par generasjoner var personen glemt, og moai ble revet ned, nye ble bygd etc. Det ligger moai og rester av dem ”over alt” her på øya.
Tradisjonen med moai har ingen ting med religion å gjøre.

Ahu Tongariki

Noen "snublet" på veien til Ahu

En kuriositet er at vi i dag har besøkt ”verdens navle” – en av verdens senter. Ved å ta på en spesiell sten akkurat der, fikk man ekstra energi og økt fruktbarhet. Dette med fruktbarheten var kanskje ikke så viktig for denne gruppen…. He-he!

Først diskuterte gutta fysikk og teknologi (se kompasset på stenen), men så søkte de om kraft og økt fruktbarhet....



Dagens tur ble avsluttet med et deilig bad i Stillehavet på Playa Anakena, og her står også en moai som Heyerdahl har reist. Ikke den vakreste moai akkurat…….

Playa Anakena

Moai restaurert av Tor Heyerdahl

På kvelden traff vi tilfeldigvis norske Susanne fra Mo I Rana som var på backpacking alene jorden rundt. Hun hadde reist fra Norge i august og skulle hjem igjen i februar 2012. Artig jente som vi spiste middag sammen med.


Ny dag med enestående opplevelser her på Rapa Nui! Hvor skal man reise etter dette?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar