mandag 14. november 2011

Santiago de Chile

… er Chiles hovedstad med 7 mill innbyggere. Den ligger vakkert til ved foten av Andesfjellene, og strekker seg utover et enormt område. Sentrum (Gamlebyen) er veldig europeisk, og ligner på en spansk storby, mens de nye forretningsområdene er amerikanske med skyskrapere, glass og betong. Det er masse trær og store parkområder, og akkurat nå er det vårblomstene vi ser her. November i Chile er som mai i Norge.

Chile er et merkelig land der det strekker seg 4.300 km langs Stillehavet. Det er 185 km bredt på sitt bredeste. Landet har en økonomi i vekst og stabile politiske forhold, og er forholdsvis nytt som turistmål for europeere. Den tragiske gruveulykken for 1,5 år siden med den fantastiske redningsaksjonen som gikk direkte på TV har gjort Chile kjent over hele verden.

Vi startet dagen ved Presidentpalasset, og her var det akkurat vaktskifte. Dette var staselig med både hester, musikkorps og marsjering. Det var i dette palasset Pinochet tok makten ved et kupp i 1973 og Salvador Allende begikk selvmord. Vår eminente guide fortalte om hendelsene før, under og etter militærkuppet, og vi fikk et mer nyansert bilde enn det vi hadde fra før. I Norge har vi alltid hørt at Allende var den snille gutten og Pinochet den store stygge ulven. På et viss er vel dette riktig, men saken er også den at økonomien var kaotisk under Allende og inflasjonen gallopperende. USA innførte handelsrestriksjoner og støttet Pinochets kupp. Så selv om menneskerettighetene ble krenket og mange opplevde tortur, så fikk også mange vanlige chilenere mat på bordet igjen under Pinochet.



Presidentpalasset

President Salvador Allende på sokkel
Etter en vandring i Gamelbyen og besøk i Catedral Metropolitana, var det tid for lunsj. Som dere er kjent med, er Chile en stor fiskerinasjon, og både Røkke og Fredriksen er store gutter her borte. Så lunsjen besto altså av fisk i forskjellige former og en utmerket chilensk hvitvin,- noe som smakte fortreffelig.

Dagens runde ble avsluttet med et besøk på San Cristobal høyden hvor byens jomfru skuer utover byen. Utsikten var fantastisk og fikk virkelig se hvilken enorm by dette er.

Og været? Jo det er 30 grader Celsius og sol !!!!! We love it!

På San Cristobal høyden

Statue of the Virgin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar