torsdag 3. mai 2012

Mount Rushmore


Mount Rushmore er USA's National Memorial, og hovedgrunnen til at vi tok turen til Black Hills.  Og det var en stor opplevelse å komme hit og se de fire viktige presidentene som er hugget ut i stein.  Arbeidet ble startet i 1927 og ledet av Gutzon Borglum.  I 1941 var de fire presidentene ferdige, men Borglums visjon var å carve ut en hall i fjellet til oppbevaring av  "Declaration og Independence",  "U.S. Constitution" og "Bill of Rights".   Myndighetene ville ikke godkjenne finansiering av dette og samtidig gikk USA inn i den annen verdenskrig etter angrepet på Pearl Harbour.

Selv om Borglums visjon aldri ble fullført, så besluttet hans datter å fullføre farens drøm på en måte, og 16 porselen plater med teksten på de tre viktige dokumentene ligger i en "box" ved inngangen til det som skulle bli hallen.

De fire presidentene som er hugget ut er:

George Washington: USA's første president 1789 - 1797. (BIRTH)

Thomas Jefferson: President 1801 - 1809, kjøpte Louisiana. (EXPANSION)

Theodore Roosevelt: President 1901 - 1909, overvåket byggingen av Panama-kanalen og opprettet mange nasjonalparker. (DEVELOPMENT).

Abraham Lincoln: President 1861 - 1865, reddet unionen under borgerkrigen, avskaffet slaveriet. (PRESERVATION) 


Som alle amerikanske monumenter og museer, var dette nydelig tilrettelagt med  flaggene fra alle USA's 50 stater, spaserstier, utsiktspunkter og gift shop.   En strålende opplevelse!







Nå er vi på grensen til Minnesota, og i morgen venter besøk hos familie i Minneapolis.  Det blir også spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar