onsdag 9. mai 2012

We are family

Siste programpost på vår store reise var et besøk hos familien Bondeson Gaffron i Minneapolis.  For få år siden ble jeg kjent med at jeg har mange slektninger i USA.  Hele seks av min bestemors søsken reiste til USA rundt 1900.  Av en søskenflokk på ti ble min bestemor Karoline og tre andre igjen i Norge.  

Norma og Bernie bor i et vakkert villaområde utenfor Minneapolis, og vi ble tatt i mot med norsk flagg og åpne armer.  Norma er datter av min bestemors bror Peder og således min fars kusine.  Vi hadde truffet dem en gang tidligere på et slektstreff i Norge i 2004, og det var koselig å bli bedre kjent med dem.

Både Norma og hennes mann Berne har akkurat rundet 80 år, men var friske og spreke pensjonister med mange interesser.

Norma var lærer, skribent, forfatter og arrangør av kreative utstillinger på et teater i Minneapolis.  Hun var dessuten en lidenskapelig samler av fingerbøll, og hadde en stor og flott samling som hun med stolthet viste frem.  Det er rart gitt, men jeg følte absolutt familietilknytning - kanskje fordi vi har mange av de samme interessene.  Dessuten sier Arild at vi har like neser.....

Karin og Norma



Bertie hadde tidligere en ledende stilling (utdannet sivilingeniør) ved 3M's hovedkontor.  Han gikk av pensjon for 20 år siden og bygget samtidig et imponerende verksted i tilknytning til sin garasje hvor han utøvet sine mange spesielle hobbyer.

Hans første hobby som vi fikk ta del i var "cooking".  Han tilberedte og serverte oss en nydelig tre retters middag av beste kvalitet.



Dagen etter fikk vi en omvisning av alle hans prosjekter.  Han er en dyktig treskjærer, og her ser vi en "mountain lion".  Samlingen var stor, og vi fikk et par ting i gave.  Veldig hyggelig.


Mens hans aller største lidenskap var nok "music boxes", og han var et svært aktivt medlem i "Music Box  Society  International".  Han hadde en imponerende samling - kjelleren var et museum med "boxes" av alle kategorier.  Vi fikk en gjennomgang av historien og hvordan han hadde bygget opp samlingen.... og så spilte han litt på de forskjellige "boxes".  Veldig artig!





Bernie samlet også på låser, og fortalte at han hadde en verdifull samling.


Så til hans "band organ", og nå ble vi skikkelig imponert.   Det "band organ" som vises nedenfor har han bygget selv etter byggebeskrivelse og brukt to år på.  Han hadde bestilt en spesiell tilhenger med glass til å frakte det rundt, og det ble brukt til forskjellige arrangementer både i Minnesota og andre stater.  Her var det skikkelig kraftig musikk og trommer, og vi underholdt hele nabolaget.  Helt utrolig prestasjon og en for oss meget spesiell hobby.


Men det var fortsatt ikke slutt med spesielle hobbys.  Bernie drev nemlig vedlikehold av hester for en flott karusell i en park i St. Paul.  Han laget også hele hester.  Han hadde flere slike hester i sitt museum i kjelleren, og også en oppe i entreen.  Utrolig flotte var de, og vi besøkte selvsagt parken inne i byen og så på selve karusellen.





Norma og Bernie tok oss med på en rundtur i Minneapolis og St. Paul - to flott byer som ligger ved Missisippis bredd.  Lunsjen inntok vi i hagen på en tysk restaurant, og om kvelden bød vertskapet på middag på en fin restaurant i nabolaget i New Brigton.


Nå er vi tilbake i hverdagen etter tre uker med mange forskjellige opplevelser og inntrykk.  Jeg har lovet Norma å fylle ut familietreet med bestemor Karolines etterkommere...... og navnet mitt vil om kort tid bli endret til Karin Bondeson Berntsen.   Sånn er det med den saken!!! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar