mandag 23. november 2015

L'Aventure du Sucre


Som jeg har skrevet tidligere, var og er sukkerproduksjon er viktig næringsvei på Mauritius, og den tidligere sukkerfabrikken Beau Plan huser nå øyas beste museum, nemlig L'Aventure du Sucre. Den opprinnelige fabrikken ble grunnlagt i 1797 og nedlagt i 1999, og er senere laget om til museum.  Det meste av maskiner er fortsatt på plass, og tidligere arbeidere jobber i museet og deler mer enn villig sine kunnskaper om den kompliserte prosessen som gjør sukkerroer til raffinert sukker.

I tillegg til sukkerhistorien, forteller museet Mauritius' historie om slaveri, romhandel og mye mer. 

En formiddag tok vi en tur til dette museet, og det var en interessant og nyttig "reise".

Rundturen ble avsluttet med sukkersmaking (opp til 15 forskjellige sorter uraffinert asukker) og romsmaking.  

Uuuuu....


Arne og Alice inne i fabrikken


Rom yeah....


Sukkersmaking
Ikke visste vi at tekstilproduksjon er en annen viktig næringsvei på Mauritius og at mange av verdens kjente motemerker (Dolche Gabbana, Prada, Calvin Klein, Burberry og mange andre) produserer sine produkter her.  Det gjør også det kjente tyske skomerket Birkenstock som markedsføres som "Made in Germany", men det er "Made in Mauritius".  

Etter sukkersmakingen, tok vår sjåfør oss med til et "outlet" for alle motemerker og ikke minst kashmir-produkter.  Her kunne du velge modell og farge i kashmir, og så produserte de akkurat det du ønsket og leverte på hotellet samme kveld.  Prisen var pr. gram kashmir.  Gutta kjøpte hver sin rosa t-shirt og det var alt.

Utflukten ble avsluttet med lunsj i Grand Baye, en turistby med masse butikker og restauranter.  En hyggelig formiddag på tur med verdens hyggeligste sjåfør.  Vi var på tur i seks timer og hadde avtalt pris for tre, men han forlangte kun avtalt pris.  Vi ga litt tips, men fikk nesten dårlig samvittighet for å ha gitt for lite.

Pink boy  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar