mandag 24. oktober 2016

Bærumsmarka (Brunkollen/Nygård)

Høsten er kommet, men Markatraverne fortsetter ufortrødent et par uker til.  Forrige uke var det Arne som tok oss med til Brunkollen i Bærumsmarka.  Vi hadde vært på Brunkollen tidligere, men denne gang var det en annen runde med start fra Løvenskioldsbanen hvor det var militære øvelser både på og utenfor skytebanen.

Brunkollen er brun og ligger på en kolle med flott utsikt og fjorden og Bærum.  Dette tradisjonsrike stedet i Bærumsmarka ble bygget av nazistene under krigen, men staten overtok stedet etter krigen og solgte det videre til Bærum kommune i 1948.  Speiderne har hatt tilhold her og også Bærum Trekkhundklubb, men i 1971 overtok et av medlemmene i trekkhundklubben, Arild Hovelsrud, stedet.  En av forutsetningene for å overta Brunkollen var at det var vei, vann og strøm der, og i 1983 kunne beboerne på Brunkollen skru på strømmen som de siste i Akershus.

Det har vært eierskifter siden, men Brunkollen drives stadig som aktiv turisthytte, og det sies at oppskriften på skolebrødene stadig er den samme.... 

Klare for Brunkollen
Så litt om turen som var betegnet som middels/tung og på ca. 12 km.  Det var ganske bratt de første 1,5 km, men deretter ble det enda brattere og ganske steinete opp Hagakleive og videre til Skuta. Skutas skarve ligger på 350 moh og herfra var det flott utsikt over nesten hele Bærum.

På veien tilbake passerte vi turisthytta Nygård, og her var det åpent, kunst på veggene, fyr i peisen og en usedvanlig koselig vertinne.  Noen koste seg med en ekstra kopp kaffe og en vaffel før siste innspurt tilbake til Løvenskioldbanen.

Det var kun 10 deltakere denne sure høstdagen (+ hunden Vilma), men turen var flott og humøret på topp som vanlig. Tusen takk til Arne for flott tur og god guiding.  

Vilma er klar for tur

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar