tirsdag 4. oktober 2016

Samaria-ravinen


En av grunnene til at vi reiste til Kreta var at vi ønsket å gå Samaria-ravinen.  Dette er Europas lengste ravine på 17 km fra start ved 1250 moh til havets overflate 0 moh.   

Allerede kl. 05:20 ble vi hentet ved hotellet, og etter diverse oppsamlinger og frokoststopp kom vi frem til startpunktet kl. 08:00. Vi så solen komme opp over fjellene, og startet vår nedstigning i de yrle morgentimer.  Det var mye stein og ulent terreng de første 3 - 4 kimometrene, men etterhvert ble det litt mer opp og ned inntil vi kom til selve ravinen som er kun 3 - 4 meter på det smaleste og med bratte klippevegger "Jernportene" 500 meter opp på begge sider.  Her var det varselskilt om å gå raskt på grunn av fare for steinsprang.... og det raslet litt her og der. Selve ravinen var mye lengre enn vi hadde trodd, men det var ganske flatt de siste kilometrene før vi kom frem til Agia Roumeli og kunne kaste oss i havet.   Det var DEILIG !!!! 

I "Jernporten"
Soloppgang over Samaria
På vei ned Samaria-ravinen
Vakkert landskap
Samaria - gammel bosetting 
Rester av gammel bosetting

Samaria har vært nasjonalpark siden 1962, og det er et stort artsmangfold av flora, fauna, fugler og økosystemer inne i ravinen.  Landskapet er spektakulært og stadig skiftende.  Vi har aldri opplevd noe lignende.

Ravineområdet er godt tilrettelagt for fotturister (flere tusen går ravinen hver dag) med regelmessige rasteplasser med toaletter og muligheter for vannpåfylling.  Det er satt opp oversiktlige kart og avstandsmerker på hver rasteplass, slik at man hele tiden vet hvor langt man har gått og motiveres til å gå resten.  

Bloggeren innrømmer at hun var sliten etter den 17 km lange "nedfarten", og et bad i det forfriskende turkise havet var deilig og oppmykende.  Litt støle var vi et par dager, men ikke på langt nær så støle som betjeningen på hotellet forespeilte oss.  "Dere må trene for å klare dette", sa de til oss.   "Selvfølgelig", sa vi, "det gjør vi hver dag....."

Flott opplevelse og et av høydepunktene på Kreta.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar