søndag 9. oktober 2016

Kongens nei


Nå har vi sett "Kongens nei" - en film om de dramatiske aprildagene i 1940 da Tyskland invaderte Norge og Norges konge fikk et ultimatium fra den tyske krigsmakten.

Vi kjente selvfølgelig historien om kongens nei til Quisling og kongefamiliens flukt fra Oslo til Elverum og Nybergsund, men å se denne handlingen dramatisert i film var sterkt. Vi så en gammel og markert Kong Haakon som var helt krystallklar i sin rolle som valgt konge. Han var valgt av folket i 1905 og kunne ikke gi etter for Hitler ved å innsette Quisling som statsminister mot folkets vilje.

Det var danske Jesper Christensen som spilte rollen som Kong Haakon, og bedre kan det ikke gjøres.

Anders Baasmo Christiansen i rollen som Kronprins Olav spilte også utrolig bra, og samspillet og dynamikken mellom far og sønn var tydelig og klar.  Kong Haakon var reflektert og stødig og Kronprins Olav fremsto som mer utålmodig og konfronterende.  

Vi møter mange av datidens viktigste politikere i filmen, og regjeringen med statsminister Nygaardsvold fremstår som svak og vinglete.  

Filmen omhandler både viktige historiske begivenheter og familiære dramaer, og var spennende fra start til slutt.  Vi likte den godt og syntes det var en fin historisk oppdatering.

Hva hadde skjedd hvis Kong Haakon den gang hadde gitt etter for tyskernes ultimatum? Vi kan jo reflektere litt over det.....

Se filmen!  

Jesper Christensen som Kong Haakon
Anders Baasmo Christiansen som Kronprins Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar