onsdag 5. oktober 2016

Spinalonga

En annen grunn til at vi ville til Kreta var ønsket om å besøke Spinalonga.  Vi hadde lest Victoria Hislops bok "Øya" om leprakolonien på Spinalonga fra 1903 frem til 1957.  På denne lille øya, som ikke er stort mer enn en borg, bodde de spedalske totalt isolert i en landsby de selv bygget innenfor borgens murer.

Spinalonga har en lang historie og ble bygget allerede 3000 f.Kr. for å beskytte byen Elounda, som da var en av de viktigste byer på Kreta.  I dag er Elounda Kretas mest eksklusive destinasjon med fantastiske 5-stjerners hoteller med egne basseng og strand. Ja, videre så bygde venetianerne en borg over ruinene av det gamle fortet på 1600-tallet og beholdt kontrollen over øya inntil det Ottomanske riket skapte en tyrkisk landsby der i 1715.  Etter at Kreta  oppnådde sin uavhengighet, ble tyrkerne tvunget til å forlate Kreta, men de vegret seg.  Det var først da Hellas gjorde Spinalonga til leprakoloni i 1903 at de siste tyrkerne forlot øya.

Livet i leprakolonien på Spinalonga beskrives levende i Victoria Hislops bok, og de syke skapte et samfunn med shoppinggate, kafeer, kino, kirke og selvsagt sykehus.  Der ble det født barn, inngått ekteskap og selvsagt var det begravelser.  Vi så både gravplassen hvor leprapaseienter var gravlagt og en mye eldre gravplass.

Det var spennende å komme til Spinalonga og en flott opplevelse.  Vi tok et halvdagscruise fra Agios Nikolaos, og hadde en flott båttur i tillegg til besøket på selve øya.  På Spinalonga fulgte vi en engelsktalende og livlig guide, som tydeligvis ikke var særlig betatt av dagens greske politikere....

Deretter spaserte vi rundt hele øya og forsøkte å danne oss bilde av hvordan folk kan ha laget sitt lille samfunn (på de meste bodde det ca. 2.000 personer her) her.  

Det var en strålende søndag med sol fra skyfri himmel, turkis hav, knallblå himmel og spesielle opplevelser.   Vi tok turen helt til denne delen av Kreta kun for å besøke Spinalonga, og det er vi glade for.


Båttur til Spinalonga
Nostros Cruises
Borgen på Spinalonga
Spinalonga
På vei til Spinalonga
Arild på vei inn i tunnelen på Spinalonga
Rester av boliger
Rester av shoppinggaten

Leprasykehuset
Gravplass for leprapasienter
Inne i en av de to kirkene (en gang var det syv kirker)
Takk for oss Spinalonga

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar