onsdag 26. oktober 2016

Ninas barn


"Ninas barn - fortellingen om det jødiske barnehjemmet i Oslo" var tittelen på kveldens foredrag på Kaffedilla.  Foredraget ble holdt av forfatter og filmskaper Nina Grünfeldt og var en del av den årlige Litteraturfestivalen i Akershus.

"Ninas barn" forteller den ukjente og sterke historien om det jødiske barnehjemmet i Oslo under 2. verdenskrig som reddet livet til flere jødiske barn, og om flukten til Sverige.

Barnehjemmets bestyrer Nina Hasvoll er født i en velstående familie i St. Petersburg, men flykter i 1918 til Tyskland. Der møter hun bl.a. Nic Waal fra Oslo og hennes mann forfatteren Sigurd Hoel.  Etter Hitlers maktovertakelse i 1933, reiser Nic Waal og hennes mann tilbake til Oslo.  Nina flykter etterhvert til Frankrike, og i 1936 kommer hun til Oslo for å studere psykologi.  For å få oppholdstillatelse gifter hun seg med Bertold Hasvoll, men de skiller seg igjen i 1939.

Det var mange jødiske enslige barn i Norge som var blitt værende igjen etter sommeropphold, og i 1938 oppretter den jødiske menigheten et barnehjem for disse og Nina Hasvoll blir bestyrer.

Nina Grünfeldts bok og film handler om disse barna og deres skjebne.  En av barna var hennes far psykiateren Berthold Grünfeldt  som senere ble en anerkjent professor, psykiater og sexolog.  Hans datter ble altså oppkalt etter barnehjemmet som reddet hans liv.

Ved hjelp av bilder og sanne historier om enkeltpersoner berettet Nina en sann, tragisk og nokså ukjent historie om jødiske barn i Norge.  Det var stappfullt på Kaffedilla denne regntunge oktoberkvelden. Moro at litterære foredrag er så populært.  

Etterpå solgte hun både bøker, filmer og smykker.  En klok, kunnskapsrik og idealistisk dame!  Takk for en interessant kveld. 

Nina Grünfeldt

Det jødiske barnehjemmet

To gratier på litterært foredrag


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar