onsdag 5. oktober 2016

Paleochora


I løpet av våre to uker på Kreta bodde vi på tre forskjellige steder - Kolimbari på nordkysten, Agios Nikolaos på østkysten og Paleochora på sydkysten - og aller best likte vi oss i Paleochora.  Paleochora er egentlig en døsig landsby og har ingen store turisthoteller, men det finnes rom til leie i nesten hvert eneste hus, og om sommeren er hver eneste av byens 3.000 sengeplasser opptatt.  Det virket på oss som om det var mest individuelt reisende her,- de fleste kom med leiebil eller båt fra en av de andre småbyene langs kysten.  Dette var det eneste stedet vi hørte norsk på hele reisen, og antakelig er det et sted man kommer tilbake til.

Vi hadde funnet et lite personlig kunsthotell - Aris Hotel - i enden av gamlebyen, og dette svarte absolutt til forventningene.  Et hyggelig søskenpar drev dette koselige hotellet med ting og tang både ute og inne og nyoppussede rom med balkong.  Her koste vi oss og spaserte ned til stranden om dagen og inn til den livlige byen om kvelden.  Om kvelden forvandles hele byen til et sammenhengende restaurant- og barområde da gatene stenges og restaurantene flytter bord og stoler ut i gatene.  Her var det mat for enhver smak, og vi fikk god mat over alt.  Vi vil spesielt nevne Taverna Caravella som ble drevet av en meget effektiv familie og hvor vi ble invitert inn på kjøkkenet for å se på fisk og annen mat.  Både vårt fiske- og lammemåltid på Caravella smakte fortreffelig.

En spesiell ting ved restaurantene her er at du alltid får en liten karaffel med Raki (brennevin), to små glass og en liten dessert (pudding, frukt e.l.) uten å ha bestilt det. Grekerne setter sin ære i gjestfrihet og vil alltid gi litt ekstra.  Koselig for oss som gjester, men Raki er sterkt da.....

Aris Hotel
Kunst i Paleochora
På kjøkkenet på Taverna Caravella
Lunsjutsikt i Paleochora 
Elafonisi var en annen "topp" på turen.  Dette er en tropisk lagune med en kritthvit sandstrand så langt øyet rekker.  Fra stranden kan man vade over til den lille øya Elafonisi som har gitt navn til hele området.  Dette er en perle av de sjeldne, men samtidig en turistmagnet, og pakketurister i Chania fraktes hit med buss. Området er kjempestort, og det er masse solsenger og parasoller, så det er rom, luft og vann for alle og ingen "sild i tønne".

Vi tok båt fra Paleochora til Elafonisi, og fikk en koselig båttur vestover langs kysten på kjøpet - veldig fint.
Elafonisi
Dagene på sydkysten var flotte med nydelig vær og badetemperatur i det turkise vannet, lune kvelder og vakre solnedganger over fjellene og et avsluttende glass rødvin på vår egen balkong etter middag. Bedre kan man ikke ha det. 

Vi reiser gjerne tilbake til Hellas, men vil se andre øyer nest gang.  Det er imidlertid mange raviner og fjellområder man fortsatt kan utforske på Kreta, men vi har vel stillet vår nysgjerrighet for Kreta i denne omgang.  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar