tirsdag 2. mars 2010

Lesesirkelen "Recito"

Torsdag 2. desember 2010

Møtet var hos Elna, og alle seks medlemmer var tilstede. Vi drøftet "Barnepiken" av Kathryn Stockett. Boken handler om forholdet mellom hvite fruer og deres svarte hushjelper i Sørstatene i USA på 60-tallet. Alle likte boken svært godt. Her er det alvor, dyp tragedie og humor, og bakteppet er raseuroen vi husker fra USA på den tiden.

Selv leste jeg boken på vår reise gjennom Sørstatene, og hendelsene ble supplert med vårt besøk på Civil Rights Museum i Memphis.

I boken beskrives bl.a. drapet på borgerrettsforkjemperen Medgar Everts. Jeg hadde akkurat lest om dette da vi passerte Jackson, Missisippi og så et skilt til "Medgar Everts International Airport". Den svarte og uskjelte lederen har heldigvis fått full oppreisning i dagens USA, og hovedstadens flyplass bærer i dag hans navn.

Boken er på 500 sider, men man drives gjennom den. Anbefales på det varmeste hvis man er en smule interessert i borgerrettskampen og amerikansk historie.



Tirsdag 5. oktober 2010
Møtet var hos Helena på Algarheim og vi drøftet "Morgen i Jenin" av Susan Abulhawa. Susan er selv Palestiner med en broket bakgrunn som til sist førte henne til USA, og historiene i boken har hun hørt om i egen familie eller vannekrets. Boken er en roman, men mange hendelser er faktiske.

Alle likte boken godt. Handlingen er engasjerende og beskriver hvordan en palestinsk familie opplevde Israels okkupasjon av Palestina og alt det forferdelige som fulgte i årene etterpå. Forfatteren har et blomstrende språk med vakre beskrivelser av mennesker, hendelser og omgivelser. Dette er en trist roman hvor hele familien etterhvert slettes ut i flyktningeleirer og bombeangrep. Ikke lett å være Israelvenn etter å ha lest denne boken. Boken anbefales.




Tirsdag 23. august 2010
Første møte i RECITO etter ferien. Boken som ble diskutert var "Skinndød" av Thomas Enger. Flere av oss hadde lest mange andre bøker i sommer og hadde nesten glemt innholdet i "Skinndød", men vi husket det etter hvert som samtalen skred frem. Thomas Enger er journalist fra Jessheim og venn til Gunns sønn Nicolai. Han har også vært en god støtte for forfatteren under arbeidet med boken.

Dette er første frittstående bok i en ny krimserie om journalisten Henning Juul. Handlingen finner sted i Oslo og tar oss med inn i kjente og ukjente miljøer frem til en overraskende slutt. Men det endelige svaret på det store spørsmålet får vi først i siste bok: Hvem drepte Henning Juuls sønn?

Boken er lettlest og drivende, men skjemmes av litt mye slang og dårlig språk. Enger har fått rosende omtale for sin debut og er solgt til flere land. Det er også planlagt film.

Tirsdag 15. juni 2010
I kveld har vi hatt en liten sommeravslutning/grillfest hos meg. Det var deilig vær, og Arild grillet til damene. Vi hygget oss ute og drøftet Dermot Healey's "Bukkesangen".

Dette var en merkelig bok som kun 3 av RECITO's medlemmer hadde greid å lese gjennom. Her var det lidenskapelig kjærlighet og fyll, og de brøt hverandre ned. I bakgrunnen kunne vi skimte historien mellom katolikker og protestanter i Nord-Irland/Irland, men noen god historie var dette ikke. Dessuten var vi alle enige om at boken hadde dårlig språk. Hvorfor denne boken har fått strålende kritikker er helt uforståelig for vår lille gruppe.

Tirsdag 6. april 2010
I dag kunne vi ønske Helena Stjern velkommen som nytt medlem i lesesirkelen. Helena er svensk og bor på Algarheim sammen med sin mann og sine to barn.

Vi har idag drøftet Sofi Oksanens bok "Utrenskning". Forfatteren fikk Nordisk Råds Litteraturpris 2010 og boken har fått særdeles rosende omtaler. Dette er en dyster bok som i hovedsak handler om hvordan makthavernes seksualiserte vold mot kvinner alltid har stor effekt. Handlingen utspiller seg dels like etter Murens fall og dels under Sovjet-tiden og foregår i hovedsak på landsbygda i Estland. Forfatteren har estisk mor og finsk far og har selv hatt mange opplevelser i sin egen familie lik de som beskrives i boken. En meget sterk og trist bok - en roman fri for lykke. Anbefales på det sterkeste.


Tirsdag 2. mars 2010
Så har lesesirkelen fått navnet "RECITO" hvilket betyr "jeg leser" (høyt, resiterer) på latin. På møtet hos Gunn i kveld diskuterte vi "Mors bok" av Margaret Skjelbred. Boken omhandler forfatterens oppvekst i ei Vestfoldbygd på femti- og sekstitallet med foreldre som var strenge haugianere. Vi hadde interessante diskusjoner, men akkurat som forfatteren sitter vi igjen med spørsmålet: Hva gjør at en ung kvinne og mann (foreldrene) som er fra helt andre miljøer kommer "gjennom" og blir omvendt til denne ekstreme og strenge form for kristendom? Og ser vi noen likhet mellom denne radikale form for kristendom og de radikale muslimer som omtales i media?

Hilde Skibsrud, Gunn Skibsrud og meg




Hilde Nordnes Gjelstenli og Elna Rathe Ødegaard

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar