søndag 9. mars 2014

Kvinnedagen


Solen skinte og det ble en strålende kvinnedag i går.  Deltakelsen i arrangementene var rekordstor, og det lover godt.  Den gamle kampviljen er nok ikke borte når de blå/brune begynner å utfordre opparbeidede rettigheter.

Vi startet dagen pent og pyntelig ved Furuset Kirke hvor det var kransnedleggelse på graven til Karoline Gystad, den første kvinnelige herredsstyrerepresentanten i Ullensaker i 1908. Det var Janka Holstad, en representant for de unge i Ullensaker kommunestyre, som la ned kransen. Berit Nafstad Lyftingsmo fra Foreningen Norden ledet arrangementet og leste dikt.

Mens Norge fikk stemmerett for kvinner i 1913, så var New Zealand langt tidligere ute. Der fikk kvinnene alminnelig stemmerett i 1893 som første land i verden. 

Janka Holstad
Janka legger ned krans
Etter lunsj tok vi en tur til Eidsvollbygningen for å se på en "klosseutstilling" i Vognskjulet. Her var det stapp fullt av damer som spiste suppe og drakk vin, og vi så flere kjendiser som Else Koss Furuseth og Margreth Olin, og det var sang og musikk.  Spesiell utstilling, og vi brukte ikke mye tid her.


Vi kjøpte istedet billetter og gikk inn i den nyrestaurerte Eidsvollbygningen.  Du verden så flott det er blitt der.  Alt er pusset opp, også hele kjelleren, som i sin tid var tjenerfløyen. Her fikk vi en egen kjelleromvisning, og en ung og energisk mann fortalte om livet blant tjenerskapet for 200 år siden.

Rundt i huset sto deg guider i hvert rom, og de svarte villig på alle spørsmål.  Rikssalen er nå så lik den opprinnelige som det er mulig, og her var det nok en positiv ung mann som orienterte.  Han åpnet også dørene inn til "det helligste", kontoret med bordet hvor grunnloven ble skrevet under.  

I Rikssalen
Her traff vi også Christian Magnus Falsen, Grunnlovens far.

Christian Magnus Falsen, Grunnlovens far
Viktig å tenke på våre forfedre og -mødre som bidro til at vi idag lever i et godt demokratisk velferdssamfunn, men vi må samtidig fortsette å kjempe for opparbeidede rettigheter.

Dagen ble avsluttet i heimen med torskemiddag sammen med kjæresten.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar