onsdag 12. mars 2014

Sør-Afrika


"Fra undertrykkelse og konflikt til forsoning og tilgivelse - et møte med Nelson Mandela og Desmond Tutu"


var tema for Einar Lundes "dokumentarfilm" i Det grønne Selskab i går.  Einar tok oss med på en reise gjennom aparteids gusomme og undertrykkende historie til frie valg, forsoning og demokrati.  

Dette var sterke saker formidlet av en mann som selv sto på dødslisten til aparteidregimets bødler og som utsatte seg for livsfare ved å reise illegalt inn i landet flere ganger. 

Vi trodde vi visste en del om Sør-Afrika, men at den rasistisk diskrimenerende politikken var så i detalj snedig gjennomført var nytt for oss.  Kun personer med betegnelsen "hvit" i passet hadde stemmerett og rett til å eie land.  De sorte hadde ingen rettigheter overhodet og ble ikke betraktet som mennesker.  

Einar kjenner sentrale personer i Sør-Afrika godt, og fortalte "fra innsiden" om viktige historiske hendelser som frigivelsen av Nelson Mandela og tildelingen av Nobels Fredspris til Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk i 1993.  Biskop Desmond Tutu hadde sendt inn forslaget på de to, og en uke før tildelingen fikk han en telefon fra Geir Lundestad ved Nobelinstituttet som spurte om han sto ved forslaget.  Det gjorde han i forsoningens tegn, ikke for at de Klerk fortjente prisen.  Han sto fortsatt bak dødsskvadroner som likviderte sorte i håp om å skape så stor uro at folket ville tilbake til aparteid.  

Einar Lunde
Takket være Nelson Mandela og Desmond Tutus forsoningspolitikk, kom Sør-Afrika inn i et nytt spor, men det er fortsatt laaaangt frem.  Lunde mente at dagens president Jacob Zuma var en katastrofe for landet med sin korrupte regjering og svake moral.

Vi besøkte Sør-Afrika i 2010, og har mange fine minner fra landet.  Måtte det gå bra fremover!

Einar holdt det gående sammenhengende i to timer uten manus og med stor innlevelse og energi.  Veldig interessant og lærerikt.

Etter kaffe og bløtkake, tok vi turen til Mehfel Restaurant hvor vi spiste Pakistansk middag sammen med Bodil og Thor Erik.  En veldig hyggelig ettermiddag og kveld!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar