lørdag 1. mars 2014

Taupo


Fra Wellington fortsatte turen nordover på Nordøya.  Vi kjørte langs kysten og gjennom små koselige byer, men plutselig forandret naturen seg da vi kom inn på Central Plateau. Her kjørte vi på "Desert Road" (ørkenveien) med høye vulkanske fjell rundt.  Det høyeste, Mt. Ruapehu (2797 m) består av tre topper og er en svært aktiv vulkan, siste utbrudd var i 2007.  Denne vulkanen var årsaken til en av New Zealands verste naturkatastrofer i 1945 og senere i 1953 da lava strømmet utover jernbanelinjen like før et ekspresstog kom, 153 mennesker mistet livet.

Vi fortsatte ned til byen Turangi for et lite lunsjstopp, og nå var vi i Maori-land.  Maori-kulturen er tydelig og synlig på Nordøya, mens man ikke ser den i det hele tatt på Sørøya. Turangi er kjent for sin rike ørretbestand, og betegner seg selv som verdens ørrethovedstad.

Mt. Ruapehu (2797 m)
Målet for denne etappen var feriebyen Taupo ved nordenden av Lake Taupo.  Byen er beskrevet slik i Lonely Planet: 

"With a postcard-perfect setting on the north-eastern shores of the lake, the increasingly exciting town of Taupo now rivals Rotorua as the North Island's adrenaline capital"..... 

Her var det vakkert med masse flotte ferieleiligheter og sjøen med fjell i bakgrunnen.  Arild hadde funnet et supert bosted helt nede ved sjøen med egne varme kilder rett utenfor. Første kvelden spiste vi middag på en nydelig restaurant like ved siden av, og mens solen gikk ned nøt vi New Zealands eksellente lammekjøtt og den lokale rødvin.  Vi prøver å holde vekten på tur også, så vi bestilte en dessert og fire skjeer..... En vidunderlig aften med utsøkt mat.

Solnedgang over Lake Taupo

Middag ved Lake Taupo

En dessert, fire skjeer
Varm kilde rett utenfor leiligheten vår
Utenfor leiligheten vår, se skilt om HOT WATER
Lake Taupo
Etter badet......
Vi hadde to flotte dager i Taupo, og her traff vi også turens første og eneste norske.  På en kafe i Taupo jobbet en ung dame fra Hønefoss.  Hun hadde en kjæreste fra New Zealand (som hun hadde truffet i Australia) og nå skulle hun bo i Taupo i 6 måneder.  

Ellers gikk vi lang tur langs sjøen, spiste lunsj på fortauskafe, tok en rundtur med bil til flere varme kilder og Huka Falls (dette er et trangt juv hvor vannet fra Lake Taupo renner inn i New Zealands lengste elv, Waikato) og besøkte et spesielt galleri og verksted med keramikk og mosaikker.

Andre kvelden kjøpte vi litt mat og spiste utenfor vår leilighet i solnedgangen.  Nok en vakker aften.


Sort svane i Lake Taupo
L'Arte - keramikk
L'Arte - mosaikker

Lake Taupo
Vi likte oss svært godt i Taupo, og skulle gjerne ha vært der lenger.  Vi sier nok en gang - tre uker på New Zealand er for lite.  Beregn minst fire uker hvis du skal se både Sørøya og Nordøya.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar