mandag 25. august 2014

Evenstad Kapell


er historien om husmannsjenta Anne Evenstad som ble husfrue på Østerdalens største gård og Norges rikeste kvinne.  Anne kom til storgården Evenstad som tjenestejente og forelsket seg i en av de to sønnene på gården.  Selv om det var uhørt med et slikt ekteskap for over 100 år siden, ga storbonden sitt samtykke til bryllup.  Brudgommen skulle til Oslo for å ordne formalitetene da tragediene rammet.  Brudgommens bror døde i lungebetennelse, og bare noen dager senere døde også brudgommen i samme sykdom. Begge brødrene ble begravet samtidig, og kort tid etter døde også gamlebonden.  Anne, som da ventet barn, arvet Evenstad med de store skoger og ble landets rikeste kvinne.

Anne var høyt respektert i Østerdalen og ga store beløp til veledig arbeid og hun bygget Evenstad Kapell. Her skal det ligge ei kjerke, sa Anne, og slik ble det.  Evenstad Kapell ble innviet i 1903.  

Inne i kirken er det bilde av Anne, og her henger også Borgerdådsmedaljen som hun ble tildelt.  Anne døde 1909, og det går fortsatt frasagn i Østerdalen om begravelsesfølget som talte 78 hesteekvipasjer.

I denne kirken ble min far og alle hans søsken konfirmert og her ble mine besteforeldre og flere onkler begravet.  Det er alltid spesielt å gjøre et stopp ved Evenstad Kapell, og det blir som regel et stopp hver sommer.

Denne gang var vi så heldige å treffe kirketjeneren som hadde nøkkel, så vi fikk komme inn.  Jeg har ikke vært inne i kirken siden jeg var der i en konfirmasjon i 1963. 

Evenstad Kapell
Kapellet er under renovering utvendig, og riksantikvaren er nå "sjefen".  Det er fint, for da følger det også noen penger med.

Anne Evenstad

Selfie inne i kirken
Graven til Karoline og Petter Jakobsen og Håkon Jakobsen


Etter Anne Evenstads død ble gården solgt, og den har i mange år vært skogskole.  I dag er den Høgskolen i Hedmarks avdeling for skog- og utmarksfag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar