tirsdag 19. august 2014

RECITO 2. halvår 2014


Torsdag 05. desember hos Gunn

Denne gang diskuterte vi "Før jeg brenner ned" av Gaute Heivoll.  Han er en ung, svært produktiv og lovende forfatter som allerede har mottatt Brageprisen.

Boken tar utgangspunkt i en sann historie om pyromanen som gikk løs i den lille bygden Finsland utenfor Kristiansand i 1978 samme år som forfatteren blir født.  Vi følger både pyromanen og forfatterens liv - begge spennende historier.

Alle likte denne boken som Edvard Hoem har beskrevet som en eksistensiell skrekkhistorie.  Les den!!




Onsdag 15. oktober hos Karin

Denne gang var det en skikkelig klassiker som ble diskutert, nemlig "Amtmannens døtre" av Camilla Collett.  Kun 3 av medlemmene hadde lest hele boken, og kunne bidra med god informasjon om hele handlingen.

Boken handler om kvinneliv for 200 år siden hvor det viktigste var å bli godt, men ikke nødvendigvis lykkelig gift.  Vi følger amtmannens tre døtre Sofia, Louise og Amalia inn i ulykkelig kjærlighet og arrangerte ekteskap.  Takk og pris at verden har gått fremover i Norge, men fortsatt lever millioner av kvinner under slike forhold i mange land.

Språket var slik Camilla Collett skrev for 200 år siden, meget omstendelig og tungt, men det gikk lettere etter hvert.

En interessant klassiker for oss som hadde lest den, men du skal være spesielt interessert for å gå løs på denne.  



Mandag 18. august hos Alice

Etter en lang og deilig sommer hadde vi to bøker til diskusjon. "Maya" av Isabel Allende og......

"Maya" er en rystende skildring av livet til 19-åringen Maya som vokser opp i en kreativ og eksentrisk familie i Berkley i California sammen med sin chilenske bestemor Nini og hennes mann Popo.  Da Popo dør, mister både Maya og bestemoren fotfestet, og Maya havner langt ut på skråplanet - ja så langt som det er mulig å havne uten å dø.  Sunket dypt i sølen i Las Vegas blir hun reddet av "Enker for Jesus" og Nini og Mayas far staker ut veien opp igjen.

Denne veien går sydover til den chilenske øya Chiloe, og her venter mange eventyr.... og en overraskende avslutning.

En meget god bok som alle likte.  Den er krevende å lese med mange tråder, men handlingen drar leseren fremover.  Bloggeren anbefaler boken. 

Dette er den andre boken vi har lest av Isabel Allende.  Vi har tidligere lest "Øya under havet", men vi likte "Maya" bedre.



.... "Mors gaver" av Cecilie Enger.  

Dette er en bok i en helt annen kategori - en datters varme skildring av sin mor som sykner hen i Alzheimer.

Da forfatterens mor havnet på sykehjem med Alzheimer, fant Cecilie morens sirlige nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom 40 år - gaver gitt og gaver fått.  Disse listene danner utgangspunkt for historien, og vi får et godt innblikk i familiens historie.  Parallelt fortelles historien om hvordan morens hukommelse og personlighet gradvis viskes bort.

Alle hadde lest boken med stor interesse, og vi kjente oss igjen.  Dette er vår tid - vi kjente de politiske strømningene, kvinnekampen og gavene (brodert åkle, keramikkskål, tusjer, lysmansjetter.....).

En vakker og varm bok skrevet av en datter om sin mor.  Les den! 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar