torsdag 7. august 2014

Kistefoss-museet


Vi har snakket om det tidligere, og i dag ble det noe av - tur til Kistefoss-museet på Jevnaker.

A/S Kistefos Træsliberi ble etablert i 1889 av konsul Anders Sveaas, Christen Sveeas oldefar.  Tresliperiet produserte tremasse til papirindustrien, og her fortelles historien om den gang skogen var vår viktigste naturressurs.  Produksjonen ble stanset i 1955, men det meste av maskiner og utstyr ble stående igjen.  Dagens eier, Christen Sveeas, har utviklet stedet til et industrihistorisk museum og i tillegg skapt en vakker skulpturpark og en kunsthall hvor det vises utstillinger av internasjonalt anerkjente kunstnere.

Skulpturparken består av 29 samtidsskulpturer spredt rundt på området og i tett samspill med den vakre og fredfylte naturen.  Her kan man la se forbløffe eller provosere eller kun nyte den spesielle kunsten.

I kunsthallen vises nå den verdensberømte performancekunstneren Marina Abramovic fra Serbia.  Hun er oppvokst i en kommunistfamilie i daværende Jugoslavia, og tar utgangspunkt i skrekkelige hendelser med krig og folkedrap i det 20. århundre.  Her var det mye fælt og enkelte ting ga et aldri så lite grøss.....  Men interessant var det!

Collage fra skulpturparken

Denne skulpturen kom ikke med i collagen
Vi vandret rundt på området i flere timer, og brukte også mye tid på Sliperiloftet som viser tresliperiets 125 årige historie.  Været var vakkert (selvfølgelig), og vi nøt vår medbrakte matpakke og kaffe nede ved elven. 

På veien bortover stoppet vi på Hadelands Glassverk, og der var det fotoutstilling av Nordens mest profilerte naturfotograf og naturfilmprodusent, Arne Nævra.  Bildet nedenfor har fått tittelen "klimaflyktning" og er bl.a. benyttet i Al Gores klimarapport.

Klimaflyktning
På hjemveien bestemte vi oss for å legge turen om Søsterkirkene på Gran på Hadeland. De to steinkirkene Nikolaikirken og Mariakirken ligger ved siden av hverandre og er bygget før 1200.  Sagnet sier at det var to søstre som var uvenner og måtte ha hver sin kirke, men historien forteller at det i middelalderen ikke var uvanlig å bygge flere kirker tett inntil hverandre.  Dessverre kom vi litt for sent til å komme inn, men vi vandret litt rundt på kirkegården og tok noen bilder av denne kulturskatten.


Søsterkirkene på Gran
Det er mye spennende å oppdage når man tar seg en tur ut.... og det gjør vi til stadighet....  Viktig å fortsette livslang læring og utvidelse av horisonten!!!!   Veldig fin dag!

Fint bilde tatt av husbonden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar