lørdag 28. mars 2015

Sjokoladefondant


... er bloggerens absolutte favorittdessert.  Tidligere har vi kun spist det på restaurant, men i går bestemte vi oss for å lage det selv.  Vi fant en oppskrift på nettet, kjøpte inn sjokolade med 70 % kakao og satte i gang.  Dette var jo mye enklere enn vi hadde trodd.

Gemalen smeltet smør og sukker og rørte inn den mørke deilige sjokoladen, mens hustruen preparerte ingrediensene og kom med muntre tilrop.  De ferdige formene ble satt i kjøleskapet, og etter middag skulle godsakene gjøres klare.  Det viste seg at 10 minutter i stekeovnen med over/undervarme på 200 var AKKURAT passe - sjokoladen fløt utover da vi satte skjen i fondanten..... NAM !!!!  Man kan bruke forskjellige bær og frukt og gjerne jordbær- eller bringebærsaus til.  Vi valgte vaniljeis, blåbær og brigebær, samt et lite dryss melis i går.  Det smakte himmelsk!

Sjokoladefondant klar til servering
Perfekt flytende sjokolade

Her er oppskriften:

  • 125 gram smør
  • 125 gram sukker
  • 150 gram sjokolade med høyt kakaoinnhold, hakket
  • 85 gram siktet hvetemel
  • 4 egg
  • 6 former
  • smør + mel til strøing av formene
  • bær eller frukt
  • jordbær- eller bringebærsaus
  • vaniljeis
Smelt smør og sukker i en kjele over lav varme. Ta kjelen av platen. Ha i sjokoladebitene og la den smelte under forsiktig omrøring. Rør inn siktet hvetemel og bland inn ett og ett egg om gangen.
Fyll 6 smurte porsjonsformer ca 2/3 fulle med sjokolademassen. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i om lag 8-10 minutter, til det ytterste laget har stivnet, men kaken fortsatt har en flytende kjerne. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og det kan derfor være en fordel å prøvesteke en kake for å teste ut din ovn. I min ovn ble kaken perfekt stekt på 10 minutter.
Gi gjerne sjokoladefondantene et lite melisdryss, og server dem umiddelbart med is og bær, og gjerne en jordbærsaus.
Deigen kan gjøres klar i god tid på forhånd og oppbevares i kjøleskapet frem til ca en time før du skal steke dem. Det er også mulig at du må legge til et minutt på steketiden siden deigen vil være kaldere når den kommer fra kjøleskapet, enn den er når den nettopp er rørt sammen. Deigen er holdbar i ca en uke – ustekt – i formen (kledd med plastfolie) før den stekes. Ypperlig gjestedessert med andre ord!
Go ahead!  Det er mye enklere enn du tror!  Bon Appetit !!!  
Perfekt påskedessert!

1 kommentar:

  1. Takk for meg, hit kommer jeg gjerne igjen. Det er alltid så spennende å trykke på "neste blogg", da kommer man tilfeldig innom slik som deres blogg. Kjekt å lese om livsnytere som dere.

    SvarSlett