tirsdag 10. mars 2015

Chitzen Itza – Playa del Carmen

Turens siste Mayaruin og et av turens høydepunkt var Chitzen Itza.  Dette er et av verdens syv nye underverk som ble valgt ved en verdensomfattende avstemning i 2007.  Hvorfor akkurat Chitzen Itza og ikke en av de mange andre interessante ruiner?  Ja, det kan man lure på, men svaret ligger vel i at dette er den absolutt mest besøkte Mayaruin i hele verden.  Turister fra alle turisthotellene langs Riviera Maya strømmer daglig til Chitzen Itza, og her var det også betydelig mer kommersielt enn noen annen ruin vi besøkte.  Chitzen Itza er selvfølgelig på UNESCO’s liste over verdensarv. Her fikk vi se hovedpyramiden Castillo, og vi fikk innblikk i mayaenes spesielle ballspill.  Den største ballbanen fra mayatiden er i Chitzen Itza.  Området var kjempestort, og vi så flere andre templer i tillegg til hodeskalleplattformen og jaguartempelet. 

Chitzen Itza

Etter lunsj på en typisk turistrestaurant og besøk i nok en cenote – veldig fin – gikk turen direkte til Playa del Carmen hvor vi slappet av på stranden den siste uken.


Moro i Playa del Carmen
Bryllupspavillion i Playa del Carmen
Mer bryllupspavillion
Kort oppsummert var dette en enestående reise i en for oss nokså ukjent kultur, og vi lærte mye om mayaer, aztekere, kolonitiden og dagens Mexico.  Vår dyktige reiseleder Andre bor i Mexico og arrangerer turer for nordmenn i hele Sør- og Mellom-Amerika.  Med hans grundige kompetanse supplert med mer eller mindre gode lokale guider, fikk vi inngående informasjon om mange ting.

Mexico er en strålende kulturnasjon, men landets rennome skjemmes av korrupte politikere og uheldige episoder (ref.  bortføringen og drapet på 48 studenter).   En ting vi ikke visste er at det heter Mexicos Forente Stater og består av 31 delstater med stort selvstyre og et føderalt distrikt (Mexico City), akkurat som USA.  Det er store forskjeller mellom delstatene hva angår kultur, ressurser, folkegrupper, trygghet og velferd.  Dette så vi med egne øyne fra stat til stat.

Reisefølget samlet ved Teotihuacan

Det var 12 personer i vårt reisefølge,- hyggelige ektepar på vår alder.  

Nå har vi utforsket Mexico – takk for turen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar