onsdag 25. mars 2015

Opera og musikk i Amsterdam


Nok en gang hadde flinke Dalia skaffet billetter til opera og konsert av klasse.  

Operabygget ligger vakkert ved elven Amstel ved siden av byens City Hall.  Det er lyst og moderne, og selve teatersalen er luftig med høyt under taket og god sikt fra alle kanter.

Vi skulle se "Tryllefløyten" (Die Zauberflöte) av Wolfgang Amadeus Mozart, og var svært spente da vi hadde lest at det var utstrakt bruk av moderne teknologi som kulisser.  Vi hadde begge sett "Tryllefløyten" flere ganger tidligere, og var forventningsfulle til denne versjonen.  Her var det overraskelser, moro og storslåtte prestasjoner fra første øyeblikk, og vi koste oss i en fullsatt sal hvor også tidligere dronning Beatrix var tilstede.




Operaselfie
Det er særlig to prestasjoner vi vil fremheve, nemlig Thomas Oliemans som Papageno og Chen Reiss som Pamina.

Thomas Oliemans er baryton fra Nederland og en kjent tolker av rollen som Papageno.   Her var det humor, glimt i øyet og flotte sangprestasjoner.

Thomas Oliemans som Papageno
I rollen som Pamina så vi den israelske sopran Chen Reiss.  Hun begynte å spille piano da hun var 5 år, danse ballett da hun var 7 og tok sangundervisning fra hun var 14.  Hennes mentor har vært den store dirigenten Zubin Mehta (som vi kjenner fra nyttårskonserten fra Wien), og hun har sunget mye ved Wiener Staatsopera.  Hun sang nydelig.

Vi må også nevne det store koret på 60 personer og alle de andre gode sangerne.

Bruken av moderne teknologi i kulissene var overraskende og morsom, og det var lagt inn noen "jokes" fra vår tid som # og selfie....  Vi moret oss og nøt forestillingen, noe resten av publikum også gjorde.  Det var svært begeistret applaus og muntre tilrop fra salen.

Chen Reiss som Pamina (i hvit kjole)
Tidl. dronning Beatrix 
Lørdag kveld hadde vi billetter til konsert med Nederlands Kamerorkest i "Concertgebouw",- et nydelig konserthus som ligger like ved de store museene og i gangavstand fra vårt hotell.

Her fikk vi høre musikk av Sergej Prokofjev, Richard Wagner, Ludwig van Beethoven og Joseph Haydn.  En skotsk sopran, Karen Cargill sang vakkert Wesendoncklieder av Wagner.

Hele konserten var deilig for ørene og vi nøt musikken.

Concertgebouw
Takk nok en gang til Dalia som hadde plukket disse to flotte opplevelsene.  Nå har vi i ettertid lest av Concertgebouw har akustikk i verdensklasse og at Dutch National Opera er en av Europas beste. Men dette visste vi ikke da vi bestemte oss for Amsterdam.  Det er så mye fint der ute som man ikke vet om.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar