onsdag 29. juli 2015

Selma

Etter å ha snakket om det i flere år, gjorde vi endelig alvor av å legge turen til Rendalen innom Sunne i Sverige.  Formålet var Selma Lagerløfs hjem Mårbacka, den flotte skulpturparken Rottneros og litt deilig velvære på Selma Spa.

Selma Lagerløf var en usedvanlig kvinne og forfatter med en sterk sosial samvittighet. Hun fikk Nobel-prisen i litteratur i 1909 og var den første svenske kvinne i Svenska Akademien (stol nr. 7), og hun engasjerte seg sterkt for kvinners stemmerett.

Selma Lagerløf ble født på Mårbacka i Värmland, og hun sa selv at hennes livs mest ulykkelige dag var da Mårbacka og alt inventaret gikk på auksjon etter farens uheldige transaksjoner.  Hun bestemte seg for å kjøpe tilbake Mårbacka, og etterhvert som hun fikk store inntekter fra sitt forfatterskap, greide hun det.  Senere bygde hun ut Mårbacka til det herregårdshuset vi ser i dag.  Hun hadde mange familier i arbeid, og de store inntektene fra hennes bøker bidro til at hun kunne det selv om jordbruket gikk i underskudd.

Vi var med på en guidet tur inne i huset som står slik det var da Selma Lagerløf døde her i 1940. Veldig interessant å bli oppdatert på denne store svenske forfatteren.

Mårbacka
Nils Holgersson (Karins) underbara resa genom Sverige
Vakker hage på Mårbacka
Vi fortsatte vår oppdatering i svensk kultur på herregården og skulpturparken Rottneros, Sagaens Ekeby i Selma Lagerløs "Gøsta Berlings Saga". Den gamle herregården brant i 1929, men eieren Svante Påhlsson gjenoppbygde gården og anla en stor blomster- og skulpturpark ned mot den vakre innsjøen Fryken.

Parken var kjempediger, og vi ruslet rundt og bare koste oss i det vakre sommerværet.  Det er masse skulpturer her, det meste svært tradisjonelt.  De store blomsterbeddene bar litt preg av for få gartnere....  men bevares, det var mye flott.

Rottneros
Etter det kulturelle påfyllet, sjekket vi inn på Selma Spa hvor vi hadde bestilt rom for en natt.  Her slappet vi av med en øl på terrassen og vakker utsikt utover Fryken før vi avsluttet dagen med grillmiddag.

Neste dag ble startet med vann-aerobic og påfølgende massasje for fruen, mens gemalen bare koste seg i omgivelsene.

Selma Spa var et hyggelig sted, men noe overpriset i forhold til service og kvalitet.  Stedet manglet "det lille ekstra" som man forventer på et Spa Hotell.  Nå har vi vært på mange av Stordalens Spa-hotell, og vi opplever det samme over alt - for liten betjening, mat litt under forventning og tilfeldig service.  Er vi bortskjemte eller sparer Stordalen for mye penger?

Utsikt fra Selma Spa
Totalt sett en koselig tur i fint vær, og vi fortsatte turen nordover i de svenske skoger til vårt Chateau Magnifique i Norge.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar