fredag 20. april 2012

Canal de Panama



Vi er kommet til turens høydepunkt – kryssingen av Panama-kanalen.  Kl. 05:00 i dag gikk vi inn i kanalen og samtidig startet salg av Panama-kanal souvenirer på dekk.  Det var mørkt og varmt, ja nesten magisk stemning.  Mens det lysnet av dag gikk vi inn i den første slusen – Gatun-slusen.  Det var store skip foran og bak, og på begge sider fantastisk tropisk regnskog.  Dette er spesielt!

Allerede på 1600-tallet begynte man å tenke på å bygge en kanal som kunne forbinde Atlanterhavet med Stillehavet, men først i1914 ble kanalen åpnet. Kanalen var under amerikansk administrasjon helt frem til 1999 da Panama selv overtok. 

Kanalen har tre sluser, en mot Atlanter-havet og to mot Stillehavet og er 80 km lang.   Passeringen går gjennom vakre sjøer og uberørt regnskog.  Dette er virkelig ”cruising in the jungle”.  Det er strengt forbudt å bygge hoteller eller turistanlegg langs kanalen, da regnskogen skal være til mottak av regn og bevaring av dyre- og fuglelivet.  Slik tenkte de altså i 1914 og slik tenker de i dag.  Her er ikke et hus å se – bare frodig regnskog og noen så krokodiller…  Og ute på Gatun Lake går store og litt mindre skip i begge retninger.  Vårt skip er maksimum av hva som kan gå gjennom kanalen, og det er bare centimeter klaring på begge sider.

I 2010 hadde en million skip passert Panama-kanalen.  Kanalen er åpen 24 timer i døgnet 365 dager i året og har 9.000 ansatte.  Her passerer 14.000 skip pr. år.  Kanalen er under utvidelse med nye løp, og vil bli åpnet for større skip til 100-års jubileet i 2014. 

Denne opplevelsen kan ikke beskrives verken i ord eller bilder.  Den MÅ oppleves.  Vi håper likevel at bildene kan gi et lite inntrykk av hva dette er.



På vei ut av Miraflores slusene



Skip på vei inn Gatun slusene



På Gatun Lake med regnskog i bakgrunnen




Et annet cruiseskip på vei gjennom Miraflores slusene



"Fugleberg" - her var folk samlet for å se de store cruiseskip passere Miraflores slusene



Tilslutt en liten kuriositet.  Vi har fått personlig invitasjon til ”Dinner with the Captain” som er norsk og heter Rune Myre.  Også ”Chief Engineer” er norsk, og han skal også være med på middagen.  Vi tror vi har fått invitasjonen fordi vi er norske.  Vi har ikke hørt noen andre norske om bord.   Dette blir stas…..



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar