onsdag 4. september 2013

Tur i Nes


I går var det klart for en ny og spennende tur med DNB Turgruppe.  Turansvarlig Grethe Elisabeth Haugen hadde lagt opp en tur i Nes på Romerike som besto av både natur og kultur - en kombinasjon som vi liker godt.

Vi startet ved Stein Skole, og gikk innover i variert skogsterreng på skogsbilveier, smale stier, lysløypetraseer og i åpent landskap.  Her hadde vi vid utsikt til vaiende kornåkre med Romeriksåsen, Gardermoen, Misberget og Skreiafjellene i bakgrunnen.  Været var suverent, og det bugnet av store modne tyttebær - lækkert!!  På toppen av åsen lå en gapahuk, og her spiste vi matpakken vår.

Lækkert....
Alice og Karin ved gapahuken
Etter 6 km vandring, var vi tilbake på Stein Skole hvor vi fikk en omvisning.  Skolen var i bruk som folkeskole fra 1912 til 1972, men er idag museum.  Skolen kalles eventyrskolen, og er rikt utsmykket av mange kjente kunstnere som Reidar Auli, Dagfinn Werenskjold, Henrik Sørensen og flere.  Her er småskolen malt i rosa og storskolen i lyse blått.  Vegger, tak, pulter, tavler, vedkasse, bokhyller og alt er dekorert.

Initiativtakeren til utsmykkingen var skolens lærer gjennom mange år, Erling Elverhøy i samarbeid med Ingeborg Refling Hagen.

Stein Skole
Dette er det mest kjente maleriet som viser Henrik Wergeland på blakken malt av Reidar Auli. Her ser vi også litt av de blå pultene i storskolen.

Henrik Wergeland malt av Reidar Auli
Vi fortsatte den kulturelle utflukten til Nes Kirkeruiner som ligger på neset der elvene Glomma og Vorma møtes. Kirkeruinene er populært til brylluper, konserter og gudstjenester.  Det må jo være super romantisk å ha vielse her en vakker sommerdag.

Kirken er fra 1100-tallet, men er påbygd flere ganger.  I 1854 brant kirken ned etter et lynnedslag, og den ble ikke gjenoppbygget p.g.a. rasfare.

Kirken og området rundt holdes nydelig vedlike, og det er noen gamle gravstener rundt omkring.

Nes Kirkeruiner

Gamle gravstener

I 2010 ble det nye klokketårnet innviet.  Det er i moderne design og ligger ved siden av kirken.  Klokketårnet er sponset at Rotary Årnes og Sparebankstiftelsen.  Veldig flott!!

Nytt klokketårn
Det er interessant å bli kjent i nye og ukjente områder, så disse turene liker vi.  I går dukket våre naboer Alice og Arne opp også, og det var hyggelig.  Flott dag med natur og kultur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar