mandag 8. september 2014

Bratislava


Den årlige studieturen for "På Druen" gikk til Bratislava - et originalt reisemål for en vinklubb kanskje - men Slovakia har faktisk gode røde, rosa og hvite viner, og produserte en gang Europas beste viner.

Bratislava er hovedstaden i Slovakia og har ca. 500.000 innbyggere.  Byen ligger vakkert ved Donaus bredd og har en malerisk gammelby med flotte kulturbygg og masse restauranter, et flott slott (Bratislava Castle) som troner på en ås og er opplyst om kvelden, høy standard på hoteller og mat og lave priser.  Hva mer kan man forlange?

Vi ankom sent onsdag kveld og sjekket inn på et hyggelig **** hotell med gratis internett, gratis minibar, deilig frokostbuffet og flott rom, alt til ca. NOK 600,- pr. døgn for to personer.

Neste morgen var vi klare for utforsking av byen.  Vi startet med en selfie utenfor Presidentpalasset, og lærte at presidenten heter Andrej Kisca og er den første presidenten i Slovakia som ikke har vært medlem av kommunistpartiet eller noe annet politisk parti.  

Selfie utenfor Presidentpalasset
Vi fortsatte til gamlebyen, og tok en byrundtur med en koselig rød nebbuss som snirklet seg rundt i de smale gatene.  Med guiding på engelsk fikk vi god orientering om alle historiske bygninger og om kongelige som har bodd og hersket her. En interessant start på dagen i vakkert sommervær.  

Hva visste vi om Slovakia egentlig?  Nesten ingen ting bortsett fra at det tidligere var en del av Tsjekkoslovakia og at landet ble delt i Tsjekkia og Slovakia ved fløyelsrevolusjonen i 1992.  Dette landet har en sentral beliggenhet i Europa og grenser til Østerrike, Tsjekkia, Polen, Ukraina og Ungarn og jeg skal ikke forsøke å gjengi noe av historien her.

Byrundtur i smal nebbuss
Rester av den gamle bymuren
Man at work
St. Martins Katedral
Det Slovakiske Nasjonalteateret 
Tre blomstrende gratier
Etter byrundturen var det "wine-o-clock" og lunsj med lokale spesialiteter og deilige desserter.  Hyggelige måltider og diskusjoner rundt bordet er en viktig del av alle reiser, og vi storkoste oss.

Ettermiddagen ble benyttet til et besøk på Bratislava Castle med flott utsikt over byen og Donau.  Arild hadde bestilt bord til middag på byens beste og mest spektakulært beliggende restaurant om kvelden, men det er en egen historie.

Endelig wine-o-clock.....
Den nye bybroen med UFO på toppen - utsikt fra Bratislava Castle

1 kommentar:

  1. En flott beskrivelse av turen vår til Bratislava. Ikke minst en takk til vår eminente reiseleder Arild, som gjorde turen til noe ekstra ekstra.

    Klem fra Gunn & Jan Håkon

    SvarSlett