tirsdag 23. september 2014

Lady Macbeth fra Mtsensk

 ..drukner i sex og fisk, skrev Aftenposten.

Et av de råeste og mest suggererende opptrinn jeg noen gang har fått slengt imot sanseapparatet i en opera, skrev Morgenbladet.

Ja, dette var heftige saker, og det var mye sex, vold og fisk, men også vakker sang, store prestasjoner og intens handling.

Dalia og jeg så altså "Lady Macbeth fra Mtsensk" på Operaen i går kveld.  Dette er historien om Katerina Ismailova som er fanget i et liv med overgrep og fornedrelse. Hun blir terrorisert av svigerfaren, mannen er en impotent svekling og elskeren en bedragersk sviker.

Katerina forgifter svigerfaren med rottegift og tar livet av sin mann for å gifte seg med elskeren, men dette ender jo med forberdelse...... som vanlig.

Katerina og ektemannen kaster fisk på hverandre......
Denne operaen av Dmitrij Sjostakovitsj  er kjent som symbolet på Sovjetisk sensur.  Da Stalin så operaen i 1936, fikk han alle aviser til å skrive mye negativt om både komponist og musikk, og operaen ble tatt av alle plakater.  Hva det var Stalin mislikte kan vi jo spekulere i, men det var absolutt spark til et korrupt politi, et voldsomt russisk alkoholforbruk og legal gruppevold. Det var i det hele tatt mye fælt å se.

I rollene som Katerina og elskeren Sergej var det russiske sangere - Svetlana Sozdateleva og Alexey Kosarev - begge med en lang merittliste fra de store operahus.  Fantastisk sang.

Handlingen var lagt til et fiskevær i Lofoten (istedet for et russisk gods..), så derfor all fisken.....

Da forestillingen var slutt, så vi på hverandre og sa:  Ja, ja, vi kjedet oss ikke et minutt!!! Vi stiller alltid med et åpent sinn klar for nye impulser.  Det er slik man utvider sin horisont.

Fisk overalt....
Før forestillingen hygget vi oss med deilig middag i Brasserie Sanguine, og maten smakte fortreffelig.  Dalia spiste andeconfit og jeg lysing, og så hadde vi hver vår dessert selvfølgelig.

Deretter gikk vi på introduksjonen som ble holdt av en artig dame fra Operakoret.  Hun hadde en underfundig humor og foredro på "kav hedmarksk..."  Dette bidro til at vi forsto symbolikken i handlingen bedre.  

Bloggerens hovedrett - lysing
Dalia med sin dessert - tiramisu

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar