torsdag 7. mai 2015

Markatraverne på Bjønnåsen


I går var det vår tur til å lede Markatraverne - og turen gikk til topps på Bjønnåsen i Rælingen kommune, 396,5 m.o.h.

Heldigvis var det fint vær i går formiddag (regn tirsdag og regn i dag......), men alt regnet tirsdag hadde gjort stien veldig bløt, til tider var det rene bekken. Men den glade gjeng som møtte frem, besteg toppen i fin form.  Turen er kort, kun 2,6 km, men bratt hele veien, og på toppen har man fantastisk utsikt sørover mot Oslo og vestover i Akershus.  Bjønnåsen er forøvrig Østmarkas nest høyeste punkt etter Barlindåsen. Den er også Rælingen kommunes tusenårssted.

Det er mulig at de første menneskene i Rælingen i steinalderen holdt til på Bjønnåsen, og at de jaktet på rein.  Sannsynligvis har stedet fått navet fordi det også har vært drevet bjørnejakt her.

I gammel tid ble åsen brukt til vardetenning, og den er første gang nevnt på 1600-tallet.  Under 2. verdenskrig samlet lokalbefolkningen seg til illegal 17. mai feiring på Bjønnåsen, og i 1942 var det over 200 personer som deltok i feiringen.

De siste to årene har en gruppe tatt opp igjen tradisjonen for å minnes veteranene, men så kom det frem at initiativtakeren til arrangement hadde bakgrunn i det nynazistiske miljøet og at morfaren var medlem av NS, så arrangementet ble avlyst.  Gå inn på linken nedenfor hvis du vil lese mer om dette.

http://www.rb.no/Tidligere_nynazist_avlyser_17__mai_arrangement_etter_trusler-5-43-61119.html 

Markatraverne + Mathias 7 måneder på toppen
På toppen traff vi en ung pappa og hans 7 måneder gamle sønn som var på sin første fjelltur, og bloggeren måtte holde barnet, mens faren fotograferte Markatraverne.

Opp gikk vi via Blystadlia, og ned direkte til Marikollen.  Det var en fin tur til tross for glatte røtter og stener, og alle kom ned i god behold.  

På vei opp og like blid....
Turlederen på toppen

En liten refleksjon tilslutt.

I dag er det 70 år siden frigjøringen da alle norske flyktninger i Sverige, England, USA og overlevende fanger i konsentrasjonsleirene kunne vende hjem.  Det er nettopp det de aller fleste flyktninger i dag drømmer om også  - å vende hjem til et fritt fedreland.  De flykter ikke til Norge fordi de ønsker det, men de flykter fra et fedreland med krig og forferdelse.  Når jeg leser alle racistiske og forferdelige innlegg i avisenes kommentarfelt, stiller jeg meg spørsmålet:  

  • Hva har skjedd med nordmenn? 
  • Er vi blitt historieløse? 
  • Hva har velstanden gjort med oss?  
JEG ER SKREMT.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar