onsdag 20. mai 2015

Van Gogh + Munch


Årets store kunstbegivenhet - utstillingen Van Gogh + Munch - ble åpnet 09. mai av Dronning Sonja og Prinsesse Beatrix.  Man ventet så stor pågang at publikum ble anbefalt å forhåndskjøpe billetter, noe Dalia selvfølgelig gjorde.  I går var dagen da vi skulle se disse to store kunstnerne side om side i Munch-museet i Oslo.  Utstillingen er et samarbeid mellom to av verdens ledende enmannsmuseer, Van Gogh Museet i Amsterdam og Munch-museet i Oslo.

Vi besøkte Van Gogh Museet i Amsterdam for et par måneder siden, og det bidro i stor grad til interessen for denne utstillingen i Oslo.  

Vincent Van Gogh ble født i 1853 og Edvard Munch i 1863, og til tross for at de bodde en periode i Paris samtidig traff de hverandre aldri.  Begge levde et konfliktfylt liv og skapte kunst med et sterkt følelsesinnhold, og det var interessant å se dem ved siden av hverandre.  I utstillingen var det mye kjent, men også noe vi ikke hadde sett tidligere (utlånt fra private samlinger og små museer). Vincent Van Gogh tok sitt eget liv bare 37 år gammel, men takket være svigerinnen som tok vare på hans bilder har det vært mulig å skape det fantastiske Van Gogh Museet i Amsterdam.

Det var en fin og informativ utstilling, og iflg. kritikken "ufarlig".  Etter all omtale av "Melgaard + Much" var det kanskje riktig?

Det var ikke lov å fotografere i utstillingen, så vi måtte nøye oss med plakaten i foajeen.  Ute blomstret de vakreste kirsebærtrær, så da fotograferte jeg dem i tillegg.


Det var stappfullt da vi ankom ved lunsjtid, men roet seg noe utover ettermiddagen.  Ved stengetid kom det frem høye glass og sushi og snacks, og vi så både en gruppe amerikanere og en gruppe japanere.

Vi hadde en koselig dag som vanlig, og avsluttet med å gå gjennom programmet for neste sesong på Operaen.  Der fant vi interessante forestillinger helt frem til mai/juni 2016..... Kulturdamene holder koken.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar