søndag 1. mai 2011

Auschwitz/Birkenau

Vi har besøkt Auschwitz/Birkenau - nazistenes største utryddingsleir under den andre verdenskrig. Her mistet 1,5 millioner mennesker, de fleste jøder, livet mellom 1940 og 1945.

Et besøk her er en sterk opplevelse. Det viser med all tydelighet hva som skjedde når grusomhet ble satt i system på en så snedig måte at er umulig å begripe.

Besøket startet i Auschwitz I, som opprinnelig var en polsk militærleir. Her står brakkene hele fortsatt og inneholder utstillinger om alt som foregikk. Jeg skal ikke gå i detaljer her,- dette må oppleves og bør kanskje oppleves av alle. Rundturen i Auschwitz I ble avsluttet med besøk i gasskammeret og krematoriet og vi fikk se stedet hvor leirens leder Rudolf Höss ble henrettet i 1947. Han greide å stikke av når leiren ble befridd ved krigens slutt, men ble senere funnet i Tyskland og fraktet til Krakow hvor han ble dømt til døden ved henging.

Turen fortsatte til Birkenau som er så ufattelig mye større. Denne ble bygget som en ren utryddelsesleir. Her kom togtransportene inn og fangene ble sortert på perrongen - til høyre for de som var arbeidsføre og til venstre for gamle, kvinner og barn. De ble sendt direkte til gasskamrene som det var fire av i Birkenau. Av de som kom til Birkenau ble 75 % sendt rett i gasskamrene.

Vi hadde en usedvanlig dyktig guide som på en verdig og lavmælt måte og et glitrende engelsk orienterte om alt vi så. Mange av guidene i Auschwitz/Birkenau "lost their loved ones" her, og dette arbeidet er mer et kall enn en jobb.

Dette berømte "Arbeit macht frei" - skiltet ble stjålet herfra i 2009. Det er senere kommet tilrette. Det viste seg at det var et bestillingstyveri av en svensk nazist og utført av fire polakker. Skiltet som står her nå er en kopi. Det stjålne skiltet ble en del skadet, og det diskuteres nå om det skal være en del av museet innendørs og settes i glass og ramme.


Fangene kom fra 20 europeiske land - politiske motstandere, sigøynere og jøder.

Her bodde Rudolf Höss, leder i Auschwitz, med sin familie. Villaen er ikke en del av museet da det fortsatt bor en familie der.... hva slags familie det nå kan være?

Her ble Rudolf Höss hengt i 1947

Til minne om ungarerne, den største gruppe som ble myrdet i Auschwitz/Birkenau. I en slik kuvogn ble 80 personer fraktet i flere dager uten mat, vann eller toalett....


"Garderoben" utenfor "dusjen" gasskammeret. Her fikk fangene beskjed om å legge fra seg alle klær og huske hvor de hadde lagt dem.... snakk om ondskap!! Så gikk de videre inn i "dusjen".



I en dam utenfor krematoriet ble asken dumpet.


Auschwitz/Birkenau Holocaust Memorial


Personer fra 20 land ble myrdet av nazistene her, og det er en tekst på hvert språk. Her er den norske.


Ved inngangen til Birkenau

Vi hadde forhåndsbestilt denne turen gjennom www.cracow-life.com . Torsdag morgen presis kl. 09.30 sto en minibuss med en flott kvinnelig sjåfør utenfor vårt hotell. I Auschwitz overlot hun oss til en dyktig guide. Vi hadde audio-guider, noe som gjorde det mulig for alle å høre guidens informasjon. Det var stor trafikk i Auschwitz denne dagen, men de har et imponerende logistikk-system som gjør at det går effektivt unna.

1 kommentar:

  1. Fin relgion dere har.

    http://folkets.info/component/content/article/12901-holocust-moderne-religion

    http://gasskammer.blogspot.no/2012/06/10-holocaust-myter.html

    Der er med i en dødskulten om et massemord som aldri fant sted. Jødene drepet millioner av tyskere etter krigen med utsulting og før det drepte de millioner i Russland og Ukraina med utsulting. Men pytt sann!

    SvarSlett