søndag 1. mai 2011

Pave Johannes Paul II

Pave Johannes Paul II, eller Karol Jozef Wojtyla, er Krakow og Polens store sønn. Det fikk vi oppleve på nært hold under våre dager i Krakow. Her var man mer opptatt av saliggjøringen av Pave Johannes Paul II enn av det kongelige bryllupet i London, og over alt i byen var det bilder av den populære paven.

Karol Jozef Wojtyla ble født i Wadowice like utenfor Krakow 18. mai 1920. Etter en vanskelig oppvekst, begynte han å interessere seg for teologi, og han ble presteviet i 1946. Etter hvert ble han hjelpebiskop og så erkebiskop i Krakow. Her bodde han mens han var erkebiskop i Krakow.

I 1978 ble han som den første ikke-italiener på 445 år utnevnt til Pave under navnet Johannes Paul II. Han ble en usedvanlig populær pave. Han var da kun 58 år og sterk og atletisk etter å ha drevet med aktiv idrett i mange år.


Pave Johannes Paul reiste mer enn noen pave tidligere og besøkte land i alle verdensdeler. Til tross for en relativt liten andel katolikker i Norge, valgte han å komme hit på offisielt besøk i 1989. Også her ble han hyllet som en helt.

Pave Johannes Paul II engasjerte seg sterkt i mange spørsmål og regnes som en av hovedkreftene bak kommunismens fall i Øst-Europa. Han var en særdeles begavet mann som behersket åtte språk i tillegg til sitt morsmål polsk.


I 2011 var tiden kommet til saligkåring av Pave Johannes Paul II. Dette var grunnen til at hele Krakow var dekorert med pavens portretter. På torget Stare Miasto var det en stor utstilling om Johannes Paul II. I dag ble han saligkåret i Vatikanet i Roma, og over 1 million mennesker var tilstede. Det har ikke vært flere mennesker på Petersplassen siden hans begravelse i 2006. Nå er han ett skritt nærmere kanonisering til helgen,- noe den katolske verden venter på.

Vår reise til Krakow lærte oss altså noe om saligkåring og kanonisering også, og det var rørende å oppleve den store betydning han har for innbyggerne i Krakow.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar