søndag 15. mai 2011

Karen Blixen

Karen Blixen er en av Danmarks mest betydelige forfattere. Hun er født i Rungstedlund i 1885 og døde samme sted i 1962. Rungstedlund, som hennes far kjøpte i 1879, er nå museum. Karen tok selv initiativ til opprettelse av Rungstedlundfonden med tilhørende hage og fuglereservat allerede i 1958.

Karen Blixens suksess startet i USA i 1934, og snart oppnådde hun anerkjennelse verden over. I dag huskes hun kanskje best for "Mitt Afrika" (den afrikanske farm) som ble filmet så vakkert i 1985 med Meryl Streep og Robert Redford i hovedrollene. Vi var på besøk på Karen Blixens farm utenfor Nairobi for noen år siden, og det var en opplevelse.

Hennes liv på kaffeplantasjen i Kenya med en notorisk utro ektemann var ikke bare lett. Karen forelsket seg i safarilederen Denys Finch Hatton, og deres kjærlighetshistorie er nydelig presentert i filmen. Dessverre omkom Denys i en flyulykke og Karen begravde han ved Ngong Hills. Karen ble meget syk (syfilis) i Afrika, ble skilt fra sin ektemann og kaffeplantasjen gikk konkurs, så hun vendte hjem til Danmark og Rungstedlund hvor hun skrev bøker og fortellinger både på dansk og engelsk.

Det var hyggelig endelig å få anledning til et besøk på Karen Blixen Museet i Rungstedlund. Stuene står slik de var i Karens tid, og inne er det blomsterbuketter akkurat slik hun pleide å lage dem. Hver morgen, mens blomstene ennå hadde dugg på, var hun ute og plukket dem. Flere av møblene i museet ble lånt ut til filmingen av "Mitt Africa".

Rungstedlund

Dagligstuen - se blomstene

Den grønne stue - flere møbler ble utlånt til filmingen

Rundt huset er det en stor park og fuglereservat. Karen bestemte selv sitt gravsted, og ligger begravet under et stort tre i fuglereservatet. Vi gikk en tur innover i det vakre været og lyttet til fuglesangen som var intens.

Flotte farger egentlig, og se fuglekassen på treet

Karen Blixens grav

Alle benkene i fuglereservatet hadde fuglenavn

Hele stedet var i Karen Blixens ånd, og vi anbefaler gjerne et besøk her. Gå inn på www.karen-blixen.dk

1 kommentar:

  1. SÅ vakkert!

    Bente Helenesdatter Pettersen

    PERSONA GRATA
    tlf. 0047-95739209

    SvarSlett