mandag 2. mai 2011

Kazimierz

Den jødiske bydelen Kazimierz ble grunnlagt av Kaisimir 3 den store. Bydelen har bevart sin brosteinsbelegning og en følelse av tiden før andre verdenskrig til minne om jødene som ble deportert i 1941.

Her ligger gamle synagoger og minnemuseer like ved vakre kirker fra 1200-tallet. Fasadene på Nowy-plassen og i hovedgaten Szeroka er slitte, men bak dem er det brukthandlere, kunstgallerier, kosher-restauranter og kule barer med alskens interiør.

Vi besøkte bl.a. Synagoga i Cmentarz Remuh. Dette er en liten synagoge fra 1500-tallet og den eneste ortodokse som fortsatt er aktiv. Inne i synagogen måtte menn ta på det jødiske hodeplagget kippà. Dette og neste bilde er tatt inne i Remuh synagogen.

Vi tok deretter en rundtur i Kazimierz med en liten lydløs "bil" med audioguiding på norsk. Vi stoppet ved den frodig dekorerte "Kirken på klippen" og ble vist huset hvor skjønnhetsdronningen Helena Rubinstein bodde.

Her er Arild og Ivar ute på Remuh kirkegården og i bakgrunnen sees den gamle synagogen. Det er en spesiell atmosfære på jødiske kirkegårder. I stedet for blomster legger jødene en liten stein på gravstøtten ved besøk.

Den fredete renessansekirkegården Remuh er under restaurering og har fått tilbake de dekorerte gravstøttene. Kirkegården ble rasert av nazistene under andre verdenskrig.




Da dette var dagen for det kongelige bryllupet i London, tok vi en pause på en restaurent med TV og så på vielsen. En koselig ung mann satte TV på BBC World og skrudde på lyd, slik at vi skulle forstå. Arild spanderte en kostbar hvitvin på damene, og vi nøt den vakre vielsen og kjærligheten mellom de unge.

Vi spiste deretter en deilig lunsj på samme restaurant, men nå ute i solskinnet. Veldig hyggelig.

1 kommentar:

  1. Har aldri vært så mye på tur jeg, som etter at du begynte å blogge. Helt topp! En gledesstund i hvrdagen. Koooos dere!

    Bente Helenesdatter Pettersen

    PERSONA GRATA
    tlf. 0047-95739209

    SvarSlett