søndag 15. mai 2011

Roskilde

Roskilde er kjent for sin Domkirke og Roskilde-festivalen. Vi tok turen innom byen for å se på Roskilde Domkirke med alle kongegravene.

Roskilde Domkirke har vært Danmarks mest betydningsfulle kirke helt fra middelalderen, og den ble i 1995 opptatt på UNESCO's liste over verdens mest verdifulle monumenter.

Siden Reformasjonen er samtlige danske konger - og nesten alle dronninger - blitt begravet her, mange i særlige kongelige gravkapeller. Mange av disse var konge både i Danmark og Norge, og heldigvis gikk dette frem av teksten på sarkofagene.

Den eldste som er begravet her er Harald Blåtand som levde fra 940 - 986.

Roskilde Domkirke

Dronning Margrete 1's sarkofag

Kong Kristian 4's sarkofag

.... og den siste hittil er Kong Fredrik 9.

Kong Fredrik 9's og Dronning Ingrids begravelsesplass

Det hører med til historien at dagens danske Dronning Margrethe selv har vært aktivt med i utformingen av sin og Prins Henriks sarkofag. Hun ønsker at den skal være moderne og gjenspeile den tiden hun lever i. En modell av denne står utstilt i kirken.

Slik blir Dronning Margrethe og Prins Henriks sarkofag

Til slutt noen ord om Kongeporten som er hoveddøren inn til kirken. Denne brukes i dag kun til UTGANG ved vielser, bisettelser og konfirmasjoner. Porten anvendes kun som INNGANG ved kongelig besøk.

Her er det ikke bare bud som "bedes gå kjøkkeninngangen". ALLE bortsett fra de kongelige må gå inn sideinngangen. De er tydelig at Danmark er et gammelt og tradisjonsrikt kongedømme med underlige tradisjoner.

Et interessant og spesielt besøk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar