søndag 1. mai 2011

Krakow

Den kongelige byen Krakow, Polens tidligere hovedstad, er den stolteste og vakreste byen i Polen og har ca. 800.000 innbyggere. Den ligger på vest-bredden av elven Vistula og står på UNESCO’s verdensarvliste. Krakow har alltid vært og er fortsatt et viktig kultur- og vitenskapssentrum og har flere universiteter, høyskoler, teatre og opera. I dag er Krakow et av Europas mest populære reisemål og besøkes årlig av ca. 7 mill turister. Byen er den eneste i Polen som ikke ble ødelagt under andre verdenskrig, og har således mange historiske attraksjoner å by på.

Vi har vært i Krakow sammen med våre gode venner May-Brith, Inger og Ivar. Det var sol og sommer, og vi hygget oss med deilige lunsjer ute innimellom sightseeing og utflukter.

Det første vi besøkte var Mariacki (Mariakirken) på Stare Miasto. Kirken er fra 1300-tallet og sies å være en gotisk arkitekturperle. Den er kjent for sine to asymetriske tårn (81 og 69 m) som ble oppført av to rivaliserende brødre. Ett av dem ble aldri fullført fordi den ene broren drepte den andre. Innvendig er kirken usedvanlig vakkert og rikt dekorert. Hver time kommer en trompetist tlsyne i et av vinduene i det høyeste tårnet og spiller trompetfanfaren Hejnal. Ifølge legenden sluttet den brått under tartarenes invasjon i 1241, og det gjør den fortsatt idag.

Mariacki


Her følger noen bilder fra vår første hyggelige lunsj på torget i Krakow.








Trompetfanfare fra Mariackis høyeste tårn


Kunst??

Wawel-høyden er en klippe liggende ved Vistula ca. 228 m over havet. Her ligger flere bygninger, og høyden dominerer gamlebyen i Krakow. Her er en av verdens mest verdifulle samlinger av historiske monumenter sammen med det kongelige slott, Wawel-katedralen og festningsverket. I krypten står sarkofagene til Polens tidligere konger. Her står også sarkofagen til President Kaczynski og hans hustru som var ombord i flyet som styrtet i Smolensk for litt over et år siden med hele Polens maktelite ombord. I følge en av våre sjåfører i Krakow er det kontroversielt og dels upopulært at han er gravlagt sammen med de gamle kongene. På veggen i gravkammeret er også en minneplate med navnene til alle som var ombord i ulykkesflyet.

Wawel-høyden

Første kvelden spiste vi middag på Restaurant Wierzynek. Dette skal være den beste og eldste restauranten i Krakow med sammenhengende drift helt fra 1364. Det er en vakker restaurant med mange rom og rik dekor innvendig både på tak og vegger. Vi bestilte en full polsk meny med fire retter. Først kom dumplings (noen slags melboller som de spiser mye av i Polen), så en grønn suppe med rømmeklatter og baconterninger. I menyen sto det "sirloin" til hovedrett, og vi trodde vi skulle få et mørt kjøttstykke, men den gang ei.... Det kom noen harde kjøttruller med myggrynpudding til.... Desserten var en kake og is. Til det hele hadde vi en deilig rødvin av tre druer. Det var et hyggelig måltid med god og vennlig service, men det siste polske måltidet vi spiste i Krakow.......

Restauracja Wierzynek


Wawel-katedralen


I det praktfulle sommerværet tok vi en hestedrosje rundt i gamlebyen. Veldig koselig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar