mandag 22. juni 2015

La Traviata



"Tragisk, mørk og vakker Traviata" skrev Aftenposten, og det må vi si oss enig i.  Den omstridte operasjefen Per Boye Hansen hadde nok en gang satt opp en spesiell operaforestilling - "La Traviata" i moderne versjon med vulgære sexscener og mange rare påfunn.  Musikken og sangen var imidlertid den gamle, gode og vakre, så Dalia og jeg hadde en flott operaaften med sang som ga gåsehud.

Dalia hadde sett "La Traviata" flere ganger, men for meg var det første gangen (bortsett fra den enkle versjonen vi så i et palass i Venezia for et par år siden).  Jeg hadde lyttet til musikken, og gledet meg stort. Så ble vi da heller ikke skuffet over musikk og sang. Jeg burde vel nevne Kristina Mkhitaryan som sang Violetta først, men den som gjorde størst inntrykk og fikk mest applaus var Yngve Søberg som Giorgio Germont.  Så karakteriseres han da også som "vesentlig, oppsiktsvekkende stemmebegavelse" og han mottok i 2012 et av Norges største kulturstipendier, nemlig Tom Wilhelmsens Stifelses opera- og ballettpris. Da han sang duett med Kristina Mkhitaryan i rollen som Violetta Valery fikk vi både ståpels og tårer i øynene.  Bedøvende vakkert.

Russiske Kristina Mkhitaryan som Violetta hadde en stor og vakker stemme, og hun vant Dronning Sjonja Internasjonale Musikkkonkurranse i 2013. 

I rollen som Alfredo Germont hørte vi den amerikanske tenoren Evan Bowers. Han får meget god omtale for rollen, som sies å kle han bedre enn da han spilte den forfyllede Hoffmann som vi også så for en tid siden.

Det er mektig å se en opera med fullt kor, og her var koret både partygjeng, publikum og tilslutt gravfølge. 

Historien om den fattige Violetta Valery som ble gledespike for de rike og fornemme i Paris endte med tragisk død, og vi lurte fælt på hvordan Violetta skulle dø på den smale perrongen på scenen. Det var imidlertid snedig løst ved at Violetta døde stående med hendene mot himmelen, hun ble en engel.....

Nydelig og kjent musikk av Guiseppe Verdi gjorde dette til en stor aften for meg. Her er noen bilder fra forestillingen.

Kristina Mkhitaryan som Violetta Valery
Yngve Søberg som Giorgio Germont sammen med Violetta
Evan Bowers som Alfredo Germont sammen med Violetta 
Som vanlig var vi på introduksjonen først, og før det igjen spiste vi pizzamiddag på Brazziera i Østbanehallen.  Kultur og vennskap er uslåelig kombinasjon.  Nok en gang stor takk til Dalia som bestilte billetter til denne opplevelsen. 

Damene på vift


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar