torsdag 4. november 2010

Katrina

Etter dagens utflukt har vi fått et mer nyansert syn på hvordan Katrina kunne forårsake slike enorme skader selv i et høyt utviklet land som USA. Dikene brast en etter en og vannet strømmet inn med stor hastighet og styrke. Folk flyktet opp på tak og forsøkte å komme seg i sikkerhet. I det uværet og kaoset som hersket tok det tid å gjennomsøke alle oversvømte områder. De som ikke hadde evakuert (de mest ressurssvake...) ble samlet på universitet, sykehus og stadion. Taket på stadion blåste av og varmen og forholdene var umenneskelige.

Mange av de som døde i katastrofen døde ikke i flommen, men av hjerteattak, uttørring, heteslag og andre sykdommer. En stor andel var mennesker over 75 år.

På vår rundtur idag så vi fortsatt gjenoppbyggingsarbeider mange steder. Vi må huske at det var ikke bare privathus som ble ødelagt, men brannstasjoner, politiets kontorer, parker, idrettsanlegg, kirker, skoler og mye mer. Det virker som om befolkningen har fått samfunnet her i gang igjen på imponerende kort tid.

Hurricane Monument


Hurricane Monument


Gjenoppbygging med "donations" fra Brad Pitt


En av byens berømte innebyggere, pianisten Fats Domino, bodde i et av de områdene som ble verst rammet. Han er nå 82 år gammel og har dårlig helse og har ikke flyttet tilbake.

Huset til Fats Domino


Skadene var veldig synlige mange steder hvor husene bare er forlatt. Det er sikkert mange årsaker til dette, men kanskje innbyggerne rett og slett ikke lever lenger. På vår reise på Route 66 i 2006 husker jeg vi snakket med en jente i Illinois. Hun fortalte at hele familien hennes hadde omkommet i Katrina og at hun derfor hadde forlatt New Orleans for å begynne et nytt liv et annet sted.

Trist syn


Gjenoppbygging pågår fortsatt


Etter rundturen besøkte vi utstillingen "Living With Hurricanes: Katrina & Beyond" på The Louisiana State Museum. Dette var en veldig informativ utstilling med filmer og effekter som ga et godt bilde av hva som skjedde. Her sto også pianoet til Fats Domino i den stand det ble funnet etter Katrina.

Fats Domino's piano


En interessant dag som også fortalte noe om amerikanernes vilje til å hjelpe når det virkelig gjelder. Folk fra hele USA kom til New Orleans for å hjelpe ofrene med mat, helse, rydding og gjenoppbygging. Den offentlige kvernen malte alt for langsomt.

En ting til. Like etter Katrina hadde de også orkanen Rita....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar