søndag 21. november 2010

Pearl Harbour

Vi er tilbake på Oahu og har brukt dagen til et besøk på Pearl Harbor.

Vi startet med et besøk på USS Missouri. Dette krigsskipet var ferdig i 1944 og ble brukt i de avsluttende kampene i Japan i 1945. Det var om bord på USS Missouri at Japans overgivelse fant sted i Tokyo Havn 2. september 1945. Vi fikk en grundig gjennomgang av veteran Bob som i detaljer fortalte om sermonien. USS Missouri ble også benyttet i Korea-krigen og i Kuwait i 1991. Deretter ble det besluttet å taue skipet til Pearl Harbor.

På vei ombord i USS Missouri


Veteran Bob guidet på USS Missouri


Akkurat her ble overgivelsen undertegnet av Japan 2. sept. 1945


Ombord på USS Missouri


Japanernes angrep på Pearl Harbor 7. desember 1941 brakte USA inn i Den andre verdenskrig. Japanerne overrumplet amerikanerne fullstendig med skip og fly, og 2.400 amerikanere ble drept. USS Arizona sank på 9 minutter med 1.177 mennesker om bord. Disse har funnet sin grav i skipet som fortsatt ligger godt synlig i vannskorpen. Over USS Arizona er det bygget et ”Memorial” – et vakkert hvitt minnesmerke hvor navnene på alle som omkom er listet. Det var også en del som overlevde angrepet (de hadde ferie, fridag etc.), og mange av disse har ønsket å få sin grav sammen med sine kamerater. De kremeres og urnene settes inn i USS Arizona av spesialdykkere. Siste som fikk sin grav i USS Arizona så langt var i 2010.

Her ligger altså USS Arizona som brakte USA inn i krigen og USS Missouri som avsluttet krigen på samme sted. Snakk om symboler!

USS Arizona Memorial


Disse omkom 7. desember 1941


"Survivors" begravet etter 1945


USS Arizona under vann


Etter besøket på Pearl Harbor kjørte vi en tur til "National Memorial Cemetry of the Pacific". Dette er en militær kirkegård med 33.000 graver,- mer enn halvparten av dem fra Den andre verdenskrig, men her er også ofre fra Korea-krigen og Vietnam-krigen. Kirkegården ligger i et vulkansk krater med et stort minnesmerke og flate gravstener.

Dagen var en skikkelig historieleksjon for oss som ikke hadde så store kunnskaper om krigen i Stillehavet for 70 år siden. Det som slår oss er hvor stolte amerikanerne er av sine falne soldater og hvilke følelser som vises. Ingen tvil om at USA er en stormakt og dette sitter i ryggmargen på hver enkelt av dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar