tirsdag 9. november 2010

Dallas



Vi startet dagen med en 15 mils kjøretur inn til Dallas,- byen som gir oss assosiasjoner til såpeserier som "Dynasty" og "Dallas". Vi husker både Blake, Crystal og Alexis, og ser dem for oss der de kommer skridende ned trappen i sin herskapsbolig iført de lekreste gevanter.

Ja, ja, Dallas er en viktig olje- og teknologiby i Texas med 1,2 mill innbyggere, men når man ser byens utstrekning og motorveisystem skulle man tro det bodde mange flere her. Den er kun 9. største by i USA og oppkalt etter USA's 11. visepresident, George M. Dallas (så vet vi det...)

Dallas downtown


Nye motorveier under bygging


Dallas downtown (dette må være Blake's kontor..)


Hovedgrunnen til vårt stopp i Dallas var ønsket om å se stedet der President Kennedy ble skutt 22. november 1963. I 6. etasje på skoleboklageret, der hvor Lee Harvey Osvald avfyrte de fatale skuddene, er det nå museum.

Jeg har sagt det før og sier det igjen. Amerikanerne er eksperter på å lage informative og detaljerte utstillinger. Vi fikk en gjennomgang av historien fra Kennedy annonserte sitt presidentkandidatur til drapet, tiden etterpå og konspirasjonsteoriene som fulgte. Vi tittet ut gjennom vinduet der Lee Harvey Osvald sto, og kunne selv erfare hvor nær kortesjen han virkelig var.

Vi husker godt hvor vi var 22. november 1963 og den skrekk og sorg som lammet oss ved drapet på den unge, flotte presidenten som ble bare 46 år. Utstillingen viste hendelsene fra sekund til sekund denne tragiske dagen, og vi kan fikk en klar følelse av hvilken enorm dramatikk dette var.

Like før skuddene falt skal President Kennedy ha sagt til Guvernør Conally: Det er ikke vanskelig å ta livet av presidenten her. Det er bare å skyte fra en av de høye bygningene. Minutter etter falt skuddene!!

Til høyre er vinduet skuddene kom fra


Det var ikke tillatt å ta bilder inne, så vi må nøye oss med noen bilder utenfra.

Historic landmark


Her var bilen da skuddene traff, boklageret i bakgrunnen


Nå er vi tilbake i Houston hvor vi startet rundturen. Det har vært en reise i amerikansk historie - både ny og gammel, og vi har besøkt hjembyen til en karisamatisk President og dødsbyen til en annen. I morgen fortsetter vi reisen til hjembyen til dagens demokratiske President Barack Obama.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar