mandag 15. november 2010

Maui

Nå er vi kommet til Maui, den nest største øya på Hawaii. Den er tynt befolket og det bor kun 140.000 mennesker her. Maui er skapt av to vulkaner, og det er en dal mellom hvor det dyrkes landbruksprodukter som sukker og ananas. Dessuten er det kvegdrift her, og iflg. guiden finnes den største ranchen i USA her. Her har også talkshowstjernen Operah Winfrey et slott hvor hun kan trekke seg tilbake.

Vi brukte formiddagen til en tur til Halekalea National Park – krateret av en sovende vulkan som ikke har hatt utbrudd på 300 år. Vi kjørte gjennom boligområder, frodige landskap, eukalyptusskoger (treet er importert fra Australia) og deretter på hårnålsvinger oppover og oppover helt til 10.000 fot. Skal si det var temperaturforskjell. Her måtte vi på med tykke jakker, og enda var det kaldt. Det var tåke på toppen da vi kom, men plutselig forsvant den og krateret åpenbarte seg i all sin skjønnhet. Dette var et fantastisk syn i spektakulære farger. Vi var heldige. Det går turstier inne i krateret og man kan gjøre en ”hike” på 2 – 3 dager med overnatting i telt eller ”small cabins”. Det er kun tre av dem, så det er som å vinne i lotteriet hvis du får tak i en av dem.

Det er populært å sykle ned (noen sykler også opp) fra krateret, og vi så mange syklister. Dette må være Hawaii’s svar på Mount Ventoux.

Her følger noen bilder fra Haleakala National Park. Dere ser det er kjølig.











Tilslutt litt om livet om bord. Det er to spesielle ting som slår oss:

Det ene er at amerikanerne er blitt helt paranoide etter svineinfluensaen. De er livredde for virus om bord, og vi får håndrens hele tiden. De står utenfor restaurantene med spruteflasken sin og vi ble sprutet på da vi gikk om bord. Dessuten er det dispensere over alt i båten. Før vi gikk om bord, måtte vi fylle ut et helseskjema og bekrefte at vi ikke hadde hatt rennende nese, sår hals eller diare de siste dagene. Er det noen som svarer ærlig hvis de har hatt det da?

er det amerikanernes forhold til mat. Herregud – de spiser ikke, de ETER som dyr. Og jo feitere de er, jo mer måker de på med pølser, friterte ”greier”, softice og kaker. Ja, i dag satt det en smellfeit (mer enn smellfeit) dame ved siden av oss til lunsj, og hun spiste bare softice… På ”fitness room” er det tilbud om flere typer kostholdsforedrag og ”fat burning” trening. Snakk om dobbeltmoral. Vi har svært på "fitness room" idag, og der var det svært romslig....

Allerede nå har vi erfart at du ikke har sett Hawaii hvis du bare har vært i Honolulu/Waikiki. Dette er svært annerledes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar